Startsida - Nyheter

Kampsporten har fått sin första nominering till Idrottsgalan

Idrottsgalan går av stapeln den 16 januari nästa år och när nomineringarna offentliggjordes stod det alltså klart att den första kampsportaren någonsin finns med.

– Jag är helt chockad, jag vet inte vad jag ska säga. Det är helt sjukt.

– Det är en ära att bli nominerad och jag är så fantastsiskt glad för svensk kampsport. Jag själv har haft ett otroligt år, och jag vet inte vad jag säger nu... Jag är fruktansvärt glad, men kanske mest chockad, faktiskt, säger Patricia Axling till budokampsport.se.

Patricia Axling var tills för bara några år sedan boxare, men började med thaiboxning 2014 då hon sökte nya utmaningar. I februari i år vann hon SM i sin viktklass, vilket också innebar att hon var klar för VM på hemmaplan i Jönköping i maj. Hon VM-debuterade och skrällde. Efter att ha legat under i VM-finalen med 1-0 kämpade hon sig tillbaka och vann andra och tredje ronden mot välmeriterade ryskan Julia Berezikova. Hon vann VM-guld i 57-kilosklassen. ”Axling gick sedan ut och gjorde en av VM:s häftigaste och svettigaste ronder vi skådade. Allt satt, allt släpptes loss och tillslut stod hon där med domaren i handen och väntade på det besked som kanske är ett av de största man som idrottare kan få.”, skrev budokampsport.se om den avgörande finalronden i somras.


Har kritiserat Idrottsgalan

I många år har Svenska budo- och kampsportsförbundet riktat hård kritik mot Idrottsgalan för att inga kampsportare har nominerats till galan, trots att de svenska kampsportarna är väldigt framgångsrika internationellt. I år prisades förbundet eftersom det var det förbund som stått för flest mästerskapsmedaljer, men inte i form av någon nominerad idrottare utan genom en check på 540 000 kronor från Svenska spel och Leroy. Något som uppskattades men inte minskade kritiken från förbundet för bristen på nominerade kampsportare:

– Nej, det är svårt för oss att gilla läget så länge kampsportare inte nomineras till priser. Det blir desto mer anmärkningsvärt när det är våra idrottare som tagit de allra flesta medaljerna, sade förbundsordförande Stefan Stenudd till budokampsport.se i samband med galan i januari.

Sett ur det perspektivet är nomineringen av Patricia Axling särskilt betydelsefull inte bara för henne utan för kampsport som idrott och för förbundet:

– Att kampsporten äntligen får en nominerad till Idrottsgalan ger otrolig kraft och energi för hela kampsportsfamiljen, säger Svenska budo- och kampsportsförbundets ordförande August Wallén till budokampsport.se.


Sundhage och Dahlkvist nominerade

En annan som är nominerad, i kategorin Årets kvinnliga idrottare är Maja Reichard. Reichard är simmare och var fanbärare vid Paralympics invigning i Rio. Under Paralympics regnade medaljerna över henne, fyra medaljer blev det. Hon tog silver 200 medley, brons i favoritdistansen 100 meter bröstsim, silver i 50 meter fritt, och brons i 100 meter ryggsim. De andra nominerade i kategorin är Tove Alexandersson, Jenny Rissveds och Sarah Sjöström. Tove Alexandersson är orienterare och skidorienterare. Hon har i år bland annat tagit två VM-guld och två EM-guld i orientering. Jenny Rissveds tog OS-guld i mountainbike i Rio efter en bragdinsats. Och Sarah Sjöström tog medalj i alla valörer under OS: Guld i 100 meter fjäril, silver i 200 meter frisim, och brons i 100 meter frisim.

Pia Sundhage är nominerad i kategorin Årets ledare. Hon ledde fotbollslandslaget till ett OS-silver efter att ha slagit ut världsmästarna USA i kvartsfinalen och värdnationen Brasilien i semifinalen. Övriga nominerade är Håkan Carlsson, förbundskapten för Svenska orienteringsförbundet, Torsten Hansson, mental rådgivare inom golf, Lars Lagerbäck, Islands förbundskapten. Även fotbollslandslaget är nominerat till Årets lag och OS-hjälten Lisa Dahlkvist – som satte de sista och avgörande straffarna i matcherna mot USA och Brasilien – är nominerad i kategorin Årets prestation.

Här är de övriga nominerade. I kategorin Årets manliga idrottare: Mattias Ekström, rallycross, Peder Fredricson, ridsport, Zlatan Ibrahimovic, fotboll och Henrik Stenson, golf.

Årets prestation: Lisa Dahlkvist, fotboll, Henrik Stenson, golf, Jenny Rissveds, mountainbike, Sarah Sjöström, simning.

Årets nykomling och Lilla bragdguldet: Ebba Andersson, längdskidor, Patricia Axling, thaiboxning, Victor Nilsson Lindelöf, fotboll, Jesper Svensson, bowling.

Årets lag: Emil Andersson och Linus Karlsson, bordtennis parasport, damlandslaget i fotboll, mixed-landslaget i truppgymnastik, Team Anna Östling, segling.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV