Startsida - Nyheter

Khalida Popal vill sprida fotboll i Afghanistan och världen

När hon i förra veckan talade för UN Women så berättade hon att kvinnor som spelar fotboll kallas för prostituerade, att lärare vägrade undervisa henne eftersom hon spelade fotboll och fotboll ses som en sport endast för män, att hon och hennes lagkamrater fick stenar och skräp kastat på sig när de tränade, andra gånger var män där de tränade och försökte slita av dem deras kläder.

Det var hennes mamma som lärde henne spela fotboll, detta trots att idrott för kvinnor var väldigt ovanligt, eftersom hon ville att dottern skulle få ett hälsosamt liv. Khalida Popal började spela fotboll 2004 och för henne var frågan: Om män kan spela fotboll, varför skulle inte kvinnor kunna spela?

– Jag blev den första lagkaptenen för Afghanistans landslag 2007. Jag valde fotboll som ett verktyg att stå upp för mina rättigheter och för att uppmuntra andra kvinnor att stå upp för sina rättigheter och göra sina röster hörda.

Hon fortsätter med att förklara att kvinnor inte respekteras i hennes hemland:

– De ses inte ens som människor. Det var viktigt för oss att stå upp som grupp för höja medvetenheten kring det här och få andra kvinnor att gå med i grupper så att deras självförtroende stärks. I landslaget jobbade vi för att fler flickor och kvinnor skulle börja spela fotboll, säger Khalida Popal som förklarar att hon började se media som ett andra verktyg för att stärka kvinnors rättigheter och utveckling, tala emot det dödliga våldet mot kvinnor, något som inte accepterades i hemlandet och hon tvingades alltså fly efter att läget blev för allvarligt. Nu arbetar hon för att sprida flick- och damfotbollen världen runt.


”Identitet genom fotboll”

Inför internationella kvinnodagen i år var Khalida Popal med och lanserade ett nytt matchställ som tagit fram för det afghanska landslaget av det danska klädföretaget Hummel. Syftet var att ha ett ändamålsenligt matchställ som också fungerar för kvinnor som vill täcka sig, i det ingår långärmade byxor och tröjor, samt hijab.

– Att bära landslagströjan i ett land som Afghanistan är en form av makt och ett verktyg som ger kvinnor självförtroende, sade hon till tidningen Cph Post Online då.

– Jag fick min identitet genom fotboll och jag är den person jag är på grund av fotbollen. Det gör ont att jag inte är i mitt land men jag är glad att jag ändå kan göra mitt jobb och att jag aldrig gav upp, säger Popal som har spelat mer än 20 landskamper.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV