Startsida - Nyheter

Kina: Jämställdhet på schemat för alla och envar

I maj var Mingshun Li, partikommittéledamot vid Kinas kvinnouniversitet, Yinan Ma, juridikprofessorn vid Beida-universitetet och Leijun Ma, programansvarig för UN Womens HeForShe-kampanj i Kina, inbjudna av Inre Mongoliets regionala regering för att tala om jämställdhet. Syftet med det två dagar långa seminariet i provinshuvudstaden Hohhot var, enligt den regionala regeringen, att öka medvetenheten kring jämställdhet samt att få inblick i olika regelverk, riktlinjer och utvärderingssystem som kan tillämpas för att stärka jämställdhet hos de regionala myndigheterna.

Samtidigt meddelade regeringen i den på bomull, diamanter och guld rika provinsen Shandong att den har lanserat ett jämställdhetsprogram i syfte att försvara kvinnors intressen och juridiska rättigheter. I jämställdhetsprogrammet ingår att under 2016 se över det regionala socialförsäkringssystemet och de kollektivavtal, gällande lön och arbetsskador som är upprättade mellan Allkinesiska fackföreningsfederationens regionala organisation och de i Shandong verksamma företagen.


Jämställdheten bland skolpersonal

Och i juni lät motsvarigheten till utbildningsnämnden i tremiljonersstaden Zhongshan meddela att den ska fortsätta sitt arbete med att stärka jämställdheten i stadens skolor genom att anordna kurser i jämställdhet för elever i låg- och mellanstadiet. Utbildningsnämnden i Zhongshan inledde sitt jämställdhetsarbete 2014. Då tog nämnden fram riktlinjer för skolledare och lärare i syfte att stärka jämställdheten bland skolpersonal, och organiserade kurser i jämställdhet för lärare. Det har kommit att bli landets pilotprogram i jämställdhetsarbete i skolan och följts upp med en kurs i jämställdhet för stadens skolledare under 2015. Kursen anordnades av Nationella kommittén för arbete med kvinnor och barn, som lyder direkt under den nationella regeringen och har till uppdrag att verka för större jämställdhet i landet genom att driva på och stödja nationella och regionala myndigheter i arbete med att stärka jämställdheten. 

Enligt ett pressmeddelande från Nationella kommittén för arbete med kvinnor och barn anser Guohua Zhang, ansvarig för läromedelsframtagningen vid Nationella utbildningsdepartementet, att ”jämställdhet är en av de grundläggande socialistiska värderingarna och därför är frågan om jämställdhet nödvändig att inkludera på ett systematiskt sätt i undervisningen på låg- och mellanstadiet” och att ”skolpersonalens kunskap i frågan behöver höjas för att för att uppnå jämställdhet bland eleverna”.

Enligt samma pressmeddelande uppmanar Guohua Zhang de regionala utbildningsdepartementen att nu se över sin läroplan och sina läromedel som en del i arbetet med att stärka jämställdheten i skolan. Och nu uppmanar Nationella kommittén för arbete med kvinnor och barn utbildningsnämnden i Zhongshan att utöka sitt arbete med jämställdhet till att även omfatta föräldrar samt att verka för jämställdhet inom skolan på nationell nivå genom att sprida stadens jämställdhetsprogram till övriga delar av landet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV