Startsida - Nyheter

Kina tillåter besök till fängslad svensk jurist – men inte kinesisk

Den kinesiska polisen utför nu en stor räd och fängslar ännu fler människorättsjurister och aktivister. Den svenske människorättsjuristen Peter Dahlin är en av de gripna. Dahlin är grundaren av Chinese Urgent Action Working Group som håller kurser i mänskliga rättigheter och hjälper civila organisationer i arbete för utveckling av en rättstat. Han skall ha blivit bortförd den 3 januari, när han var på väg till Beijings internationella flygplats. Sveriges ambassad i Beijing har sökt och nu, 14 januari, fått tillstånd att träffa Peter Dahlin. Enligt UD:s presskommunikatör vet de inte var Peter Dahlin hålls fängslad eller när besöket kommer att ske.

Detta sker nästintill på dagen sex månader efter att människorättsjuristen Yu Wang fördes bort av polis den 9 juli, i den riksomfattande polisräden mot människorättsjurister och aktivister, som i Kina har kommit att kallas Svarta fredagen.

Enligt den kinesiska lagen måste myndigheterna efter sex månader antingen släppa den häktade eller lägga fram en formell anklagelse. Några av de jurister som blev gripna samtidigt med Yu Wang har i dagarna blivit formellt anklagade för uppvigling mot statsmakten, andra har blivit frisläppta. Yu Wang hålls fortfarande fängslad, i av myndigheterna kallad ”bevakad husarrest på bestämd ort”. Hon är anklagad för ”störande av ordningen” och ”uppvigling mot statsmakten”. Hennes advokater har inte fått träffa henne med anledning av att hennes ärende enligt myndigheterna rör ”nationell säkerhet”.

Den 6 oktober, nästan på dagen tre månader efter att Yu Wang och hennes make, människorättsjuristen Longjun Bao, blev bortförda och sedermera satta i ”bevakad husarrest på bestämd ort” blev deras 16-åriga son, Zhuoxuan Bao, tagen av polis. Han förhördes i två dagar och fördes sedan till Inre Mongoliet där han har satts i husarrest hos sin mormor. Hemmet är bevakat dygnet runt och Zhuoxuan Bao har blivit fråntagen sitt pass samt fått fyra förhållningsorder av den kinesiska statsmakten: han får inte anlita någon advokat, inte ta kontakt med utländsk media, inte ha kontakt med de personer som försöker hjälpa hans föräldrar och inte studera utomlands. Detta efter att ha blivit stoppad från att lämna landet först den 9 juli, då han var på väg till Australien för att studera, och igen den 6 oktober, när han var på väg att lämna landet med hjälp av två människorättsaktivister. De tre blev tagna av kinesisk polis på Huadu hotel i den burmesiska staden Mong La, bekräftar den Hongkongbaserade stödgruppen för kinesiska människorättsjurister.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV