Prenumerera

Logga in

Klas Tjebbes: Medier som inte satsar på damfotboll är fega

Inget mediebolag visade FC Rosengårds sextondelsfinal mot isländska Breidablik i onsdags. Nu kritiserar Rosengårds klubbdirektör Klas Tjebbes medierna för att vara fega då de inte vågar tänka långsiktigt och satsa på en bra bevakning av damfotboll. Men på söndag har tv-tittare i alla fall möjlighet att se Rosengård spela seriefinal mot Linköping i SVT. Och i Malmö kan intresserade se matchen på bio Royal efter ett initiativ av Ida Mbarka, tränare för Rosengårds F19-lag.

FC Rosengårds klubbdirektör Klas Tjebbes kritiserar medierna för feghet efter att inget svenskt mediebolag var på plats när laget spelade sextondelsfinal i Champions League mot Breidablik på Island i onsdags. Resultatet blev 1-0 efter ett mål av Lotta Schelin. Till Sveriges radio säger han:

– Jag tycker att medierna är fega. De ser bara till kostnaden. Jag tror de måste titta framåt och se vilken deras målgrupp är på fem års sikt.

Klas Tjebbes har själv varit verksam länge i reklambranschen anser att medier bör satsa pengar där det är billigt och det är billigt att satsa på damfotboll. Förra säsongen var första gången som alla matcher i damallsvenskan tv-sändes i TV4. Avtalet sades upp inför denna säsong, men matcherna har i stället sänts på Damallsvenskan.tv på webben. Vissa matcher har också visats i SVT, som finalen i Svenska cupen, och nu på söndag kommer också seriefinalen mellan Rosengård och Linköping att direktsändas i SVT. I Malmö kommer den matchen också att kunna ses på bio. Det var Ida Mbarka som är tränare för Rosengårds F19-lag som fick idén och som kontaktade SF och SVT och fick ett bra pris för rättigheterna.

– Det handlar om 18 000 kronor totalt. Jag hoppas kunna pressa det lite till, för jag vill verkligen att ungdomar som inte har möjligheten annars att kunna samlas och se matchen, säger Ida Mbarka till Sydsenskan och fortsätter:

– Hoppas att vi kan få in någon sponsor, som kanske kan bjuda in ett antal barn från till exempel Rosengård och ta kostnaden. Vi är beredda att köra runt och hämta barn och ungdomar som inte har föräldrar som kan ställa upp, säger Ida Mbarka entusiastiskt.

Efter framgångar som det svenska landslaget skördade under OS i Rio väcktes förhoppningar, på nytt, om att det stora intresset ska synas i publiksiffror i klubbfotbollen. Men experter har varnat för att det inte fungerar om inte intresset förvaltas väl. Det är ofta svårt att hitta sändningar som följer damfotboll, Champions League-matchen i Reykyavik är inget undantag. När FC Rosengård för ett par år sedan spelade mot ryska Ryazan VDV och vann returmötet i sextondelsfinalen var de enda bilderna som visades en kommenterad videolänk.

Klas Tjebbes, som för en tid sedan sade upp sig från tjänsten som klubbdirektör efter att hans arbetsuppgifter ändrats, har länge kritiserat de ojämlika villkoren mellan herr- och damfotboll. I samband med klubbens tidigare insatser i Champions League har han bland annat kritiserat Uefa för deras sätt att dela ut pengar till herr- respektive damlagen som deltar. Tillsammans med Malmö stad krävde han och Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande, ett mer jämställt agerande från Uefa förra året efter att kommunstyrelsen just beslutat om att ge laget ett bidrag om 950 000 kronor för att de skulle kunna delta i Champions League:

– Vi vill att små tjejer i Malmö, precis som små killar, ska kunna drömma om att bli proffs i fotboll. Här är vårt framgångsrika damlag viktiga förebilder. Uefa måste verka för att kvinnliga fotbollslag ges ekonomiska möjligheter att spela på en hög professionell nivå. Det handlar helt enkelt om fotbollens framtid.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV