Startsida - Nyheter

Kön inte status avgör konstnärers arvoden

– Bland de 20 svenska konstnärer som rankas högst är tolv kvinnor, säger Katarina Jönsson Norling, riksordförande för KRO/KIF, Konstnärernas riksorganisation och Konsthantverkare och Industriformgivare, till Fria Tidningen.

Åren mellan perioden 2005 och 2015 var det 66 kvinnor som ställt ut 10 gånger eller mer. Samtidigt var det 98 män som ställt ut lika många gånger. Det visar aktuell statistik från Konstkalendern.

I rapporten Representation och regionalitet (Kulturrådet, 2011) undersöktes hur kvinnor och män varit representerade vid fyra svenska museer under 1900-talet. Kvinnor är underrepresenterade i såväl museernas utställningar som i samlingarna. Statistiken för soloutställningar på Malmö Konstmuseum under första decenniet 2000 visar att bara 22 procent av utställningarna har varit med kvinnliga konstnärer. Inköpsstatistiken för 2000-talets första decennium visar att 35 procent av inköpen är verk av kvinnliga konstnärer och 65 procent av manliga.

– Problemet är att kvinnor inte alltid erhåller samma ersättning som män för likvärdig insats. Vilket kan resultera i att även om deras status som konstnärer är lika hög kan kvinnors insats värderas lägre i ekonomiska termer, det är en strukturell fråga, säger Katarina Jönsson Norling.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV