Kvinnor får oftast vänta längre än män på grå starroperationer, trots att sjukdomen är vanligare bland kvinnor. Det visar en färsk avhandling av Goldina Smirthwaite, som nyligen disputerade i vårdvetenskap vid Linnéuniversitetet i Växjö som uppmärksammas av tidningen Vårdfokus.
Av de drygt 100 000 personer i studien som opererades för grå starr under 2010 och 2011 fick kvinnorna i genomsnitt vänta 3,7 dagar längre än männen. Smirthwaite visar i sin forskning också att patienter födda utanför Norden, pensionerade patienter, äldre patienter, patienter med lägre inkomst och patienter som saknar utbildning på universitetsnivå får vänta längre vänte på grå starroperation än andra. Inom samtliga grupper fick kvinnorna vänta längst.
En av förklaringarna är föreställningen att kvinnor inte är lika beroende av god syn som män. Goldina Smirthwaite har intervjuat läkare två ögonkliniker, en med stora könsskillnader i väntetiderna och en med mindre. Läkarna på den klinik där väntetiden var betydligt större för vinnor ansåg att mansdominerade yrken kräver bättre syn än kvinnodominerade och framställde bilkörning som ett ”manligt” behov. De gav få exempel på varför kvinnor behöver kunna se bra, något läkarna på kliniken där väntetiderna var mer könsbalanserade gav betydligt fler exempel på.
En del av exemplen även på denna klinik utgick från könsstereotypa förväntningar, som att kvinnor behöver god syn för att kunna lösa korsord, utföra handarbeten och läsa recept när de lagar mat, medan män av en del läkare betraktades som säkerhetsrisker som överskattar sin förmåga och bortser från dålig syn i samband med bilkörning och älgjakt.