Startsida - Nyheter

Intern kritik när Svenskt näringsliv undergräver kollektivavtalen

På onsdag ska riksdagen ta ställning till regeringens proposition som innebar att företag med kollektivavtal, eller kollektivavtalsliknande villkor, skulle ges förtur i offentliga upphandlingar. Detta trots att majoritet saknas.

Ursprungligen såg det ut som att förslaget skulle kunna gå igenom riksdagen, men sedan Svenskt näringsliv uppvaktat SD bytte partiet fot i frågan och deklarerade att de skulle rösta på Alliansens linje. Nu får Svenskt näringsliv kritik av de egna medlemmarna.

Jessica Löfström är vd och ägare för Sveriges största bemanningsföretag inom byggbranschen och en av kritikerna.

”[Svenskt näringsliv] har alltså ansvar för att avtalen har ett innehåll så att deras medlemmar vill ansluta sig till dem. Om de gjorde sitt jobb skulle de hylla den gräddfil som Ardalan Shekarabi nu vill erbjuda. Då skulle vi skattebetalare också veta att våra pengar går till att skapa jobb och arbetsgivaravgifter i Sverige”, skriver hon i Maskinentreprenören.

Sunny Quddus är vd för Rengörare Näslund, och han säger att deras kollektivavtalsanslutna firma inte har en chans i upphandlingarna.

– Är det lägsta pris som gäller har vi inte en chans. Nu börjar kommuner kräva ett lägsta timpris som motsvarar de lägsta lön­erna i avtalet, 220–230 kronor i timmen med olika tillägg. Men våra städare tjänar mer än lägsta lön, de har arbetat i flera år och är kvalificerade med ISO-certifikat, säger han till tidningen Kommunalarbetaren.

Propositionen var tänkt att ge seriösa företag med schyssta villkor reella möjligheter att konkurrera om upphandlingskontrakten, och samtidigt tillgodose krav i EU:s nya upphandlingsdirektiv. I och med att propositionen fälls brister Sverige i sin implementering av direktivet. Regeringen har därför lovat att återkomma med nya förslag.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV