Startsida - Nyheter

Kritisk debatt om kulturdepartementets budget för medieutveckling

Feministiskt perspektivs chefredaktör Anna-Klara Bratt rasar i ett debattinlägg i Medievärlden mot kulturdepartementets satsning när det gäller digital utveckling av mediemarknaden. Extra medel tillskjuts nu i budgeten för teknikomställning/utvecklingsstöd för papperstidningar som vill lägga om produktionen till digital utgivning, men återigen lämnas renodlade digitala publikationer utanför.

Bratt konstaterar bland annat att Feministiskt perspektiv är den enda renodlade digitala, presstödsfinansierade tidningen i Sverige. När Feministiskt perspektiv startade 2010 fanns också numera nedlagda Politiken.se, och sedan dess har ingen aktör – trots stort intresse – igenom ansökningsförfarandet. Ett mediepolitiskt misslyckande, anser Anna-Klara Bratt:

”Att papperstidningarna går dåligt beror inte uteslutande på den digitala utvecklingen. Det beror också på en minskad angelägenhetsgrad. Nu gödslas dessa aktörer med utvecklingsstöd, vilket inte kommer att lösa problemen med det demokratiska underskott som kommit till uttryck i det stora intresse för att starta nya tidningar som vi kunnat notera genom åren. Om detta vittnar inte minst det faktum att en stor mängd av de tillskjutna medlen tycks ligga kvar på Presstödsmyndigheten till följd av bristande ansökningar.”

I ett inslag i Kulturnytt i Sveriges radio P1 bemöter kulturminister Alice Bah Kuhnke kritiken från Anna-Klara Bratt.

Bah Kuhnke förväntar sig att annan press än den tryckta kommer få ett bättre stöd i förslaget från den pågående medieutredning som ska presenteras den 7 november i år.

– Jag har träffat många mindre aktörer, många journalister som känner ett kall att bevaka lokala och nationella politiker och belysa människors lokala verklighet. Och de behöver ett nytt modernt presstöd, säger hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV