Startsida - Nyheter

Kuppförsöket i Turkiet ska ha krävt över 200 liv

Någon gång efter 21-tiden kom uppgifter om att armén spärrat av broar i Istanbul, att militärflyg passerat på låg höjd och om många soldater runt om i städerna Ankara och Istanbul. Senare hävdade armén att den tagit över makten i hela landet. President Recep Tayyep Erdogan talade vid 23.30-tiden på kvällen via Facetime och uppmanade folk att gå ut på gator och torg för att protestera.

Stridsvagnar sågs i såväl Ankara som Istanbul och militären utfärdade ett utegångsförbud över hela landet. Samtidigt kom rapporter om att människor började till bankomater för att ta ut pengar, samt handlar nödvändiga basvaror som mat och vatten. Den turkiska statliga tv-stationen TRT läste under kvällen upp ett meddelande av militären som löd att förutom utegångsförbud så råder det också undantagstillstånd, att flygplatser stängts, samt att en ny grundlag skulle presenteras. Nyhetsläsaren sade också att hon tvingades läsa upp meddelandet av armén som fanns på redaktionen, rapporterar The Guardian, och senare förklarade hon att hon hade haft vapen riktade mot sig när hon läste meddelandet.


Gülen-rörelsen anklagas

Det är oklart hur stor del av militären som har deltagit i kuppförsöket. Från regeringshåll hävdar man att det rör sig om en mindre grupp inom militären. President Erdogan som ska ha befunnit sig på semester i Bodrum talade senare men inte genom tv som då hade tagits över av armén, utan genom Facetime via en mobil som sedan hölls upp i tv-sändningar. Han sade då bland annat att åklagare har utfärdat arresteringsorder mot de officerare som drivit kuppförsöket. The Guardian rapporterade att en källa nära presidenten anklagar Gülen-rörelsen för att ligga bakom kuppförsöket. Den socio-religiösa Gülen-rörelsen, efter ledaren Fethullah Gülens namn, även kallad Hizmet som enligt BBC har miljontals följare i Turkiet, många tros ha inflytelserika samhällspositioner. Fethullah Gülen stod tills för några år sedan nära Erdogan. Han är baserad i USA, och rörelsen har stor spridning internationellt, framför allt genom det stora antal skolor de driver på många platser. Gruppen dementerade under natten att den skulle ha varit inblandad i kuppförsöket.


Folk gick ut på gatorna

Den turkiska journalisten Mahir Zeynalov skrev omkring midnatt att regeringstroget folk strömmade ut på gatorna för att protestera mot kuppen. ”En militärjunta är det värsta scenariot för turkisk demokrati. Militären måste återvända till sina baracker. Konstitutionell ordning måste återupprättas”, skrev Mahir Zeynalov vidare. Kort efter rapporterade han att folk klättrat upp på stridsvagnar i protest mot kuppen och folk försökte på flera ställen hindra stridsvagnar från att komma fram. Tidigt på lördagsmorgonen kom rapporter om skottlossning i närheten av parlamentsbyggnaden, samt vid Bosporenbron – senare kom uppgifter om att människor skjutits av kuppmakare, skottlossning ska också ha förekommit vid Atatürk-flygplatsen.

Vid 01.00-tiden, svensk tid, kom de första uppgifterna om dödade, det var nyhetsbyrån AFP som rapporterade att 17 poliser dödats i Ankara. Enligt Mahir Zeynalov ska det skett då en helikopter som använts av kuppmakare skjutits ner av ett regeringstroget F16-plan. Han rapporterade också något senare att två personer dödats efter skottlossning från en helikopter vid en bro. Premiärminister Binali Yıldırım hotade också att F16-plan kan komma att skjutas ned om de stöder kuppen. Innan 02.00-tiden kom rapporter om att parlamentet utsatts för någon typ av bomb.


Många döda och skadade

På lördagsmorgonen kom uppgifter om att minst 90 personer dödats, en siffra som sedan steg, över tusen skadats och att 2 800 militärer som deltagit i kuppförsöket gripits. Tillförordnade överbefälhavaren Umit Dundar uppgav senare att 194 dödats, 41 poliser, 104 militärer som deltagit i kuppförsöket och 49 civila. Senare hade den siffran stigit till över 200. Strax innan klockan 06.00 sågs soldater som hållit och spärrat av bron över Bosporen ge upp och överlämna sig. Under lördagen sade premiärminister Yıldırım att det land som ställer sig bakom Gülen-ledaren kommer att se som fientligt och att ”det kommer att anses vara i krig med Turkiet”, underförstått USA, det land där Fethullah Gülen befinner sig i exil. USA:s utrikesminister John Kerry har sagt att USA kommer att ta en ansökan om utlämning under behandling, men att en sådan inte inkommit från Turkiet. Kerry underströk också att Turkiet också måste lägga fram hållbara bevis för Fethullah Gülens inblandning, skriver The Guardian. Myndigheterna har stängt av omkring 2 700 domare efter kuppförsöket. På lördagen sade Yıldırım också att landet överväger att införa dödsstraff.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV