Startsida - Nyheter

Kvinnorna står i fronten i kampen om Standing rock

Kvinnor står vid fronten i kampen mot Texasbaserade bolaget Energy Transfer Partners som pågår vid Standing Rock och längs floden Missouri i North Dakota i USA. Eco Watch har presenterat 15 av de ledande kvinnorna inom urfolksrörelsen – en rörelse som växer och får stöd över hela världen, bland annat från Sametinget i Sverige.

– Vi bekämpar oljeledningen, men vi kämpar också mot hela systemet av våld, hela systemet som har kallat oss vildar och har förnekat oss vår förmåga att vara människor. Vi svarar genom att skapa en gemenskap med våra egna värderingar, som respekterar kvinnorna, prioriterar sina barn och kommer att lära barnen traditionell kunskap om livet. Jag tänker inte se på medan dessa människor dukar under för girigheten hos ett bolag som inte älskar detta land, säger Michelle Cook.

Författaren och miljöskribenten Shora Esmailian skriver i Sydsvenskan att det även finns en antirasistisk aspekt på protesterna.

– En miljon Facebookanvändare checkade i början av veckan in på Standing Rock för att försvåra polisens övervakningsarbete; den 15 november planeras stöddemonstrationer över hela världen. Solidariteten bottnar lika mycket i antirasism – oljeledningen skulle ursprungligen löpa genom staden Bismarck, men efter protester från den vita befolkningen lades rutten om – som i kampen för klimaträttvisa. Trump och Clinton i all ära, men kanske är det i valets skugga den stora striden står. I alla fall om man får tro bisonoxarna, skriver hon.

Ställd inför frågan av nyhetssajten Now This meddelade USA:s president Barack Obama på onsdagen att hans administration följer utvecklingen noga och ser över möjligheterna att dra oljeledningen en annan väg.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV