Jämställd vård, tidigare insatser, rimliga resurser, genuspedagogik i skolorna – det är några av de satsningar som Carina Ohlsson pekar ut som nödvändiga för att förbättra kvinnors hälsa, inte minst unga kvinnors psykiska hälsa. ”Om vi inte ser att det här skadar hela samhället, då har vi bra stora skygglappar på oss”, skriver hon.
De ökade sjuktalen är Alliansens stora misslyckande. Det skrev S-kvinnor redan för flera år sedan. Den gamla alliansregeringen ville minska sjukskrivningstalen, men deras lösning avspeglade deras syn på de sjukskrivna. Det handlade inte om att bota sjuka, utan helt enkelt om att skärpa villkoren, friskförklara sjuka och knuffa ut dem i arbete igen. Det gav förstås snabb effekt på statistiken – 2008 sjukskrevs rekordfå i Sverige.
Men att dra undan mattan för den som är sjuk, istället för att bota eller hjälpa, visade sig inte vara en så effektiv metod. Ganska snart ökade sjukskrivningarna igen, dramatiskt. Folk slussades mellan olika system, stressen ökade och trenden var tydlig, det var kvinnorna som mådde allt sämre.
Varje gång vi S-kvinnor påtalade hur nedmonteringar av välfärden och försämrade arbetsvillkor hade försämrat kvinnors hälsa, så viftades det bort av de borgerliga partierna. Vi fick höra att vi svartmålade verkligheten och framställde kvinnor som offer.
Vi önskar också att vi bara överdrev, men så här ser verkligheten ut. Det är vår tids stora folkhälsoproblem. Det kostar enorma summor för samhället och omätbart lidande för de som drabbas.
I dagarna kom Socialstyrelsens senaste rapport som åter igen varnar för unga kvinnors psykiska ohälsa, fler unga kvinnor som vårdas för depression och ökad användning av antidepressiv medicin.
Om vården ska kunna hantera det här krävs tidigare insatser. Det är en katastrof att så många unga flickor och kvinnor känner att inte orkar med samhällets krav och utmaningar. Hur ska de orka ett helt liv av utmaningar som väntar dem?
Den hets och stress som flickor och unga kvinnor upplever börjar redan i skolan, där flickorna ofta ställer orimliga krav på sig själva att prestera. Pojkarnas resultat dalar samtidigt, det är en tudelad utmaning som drabbar både pojkar och flickor och som skolorna inte hinner tackla. Stress, oro, våld och sexuella trakasserier är en del av våra skolmiljöer.
För att skolorna ska klara det här, krävs mer tid och resurser. Mindre klasser och fler lärare, det är livsviktigt. Både för att lärarna inte ska duka under för kraven och för att eleverna ska kunna må bra. Lärarna måste få mer tid, att vara just lärande, att vara närvarande.
S-kvinnor vill se en mycket tydligare genuspedagogik integrerad i hela skolans verksamhet. Det kräver att det finns tid att kunna möta eleverna och arbeta normkritiskt. Ge alla elever frihet och möjlighet att växa och välja sitt eget liv. Resursbrist får aldrig vara en anledning att våra barn och ungdomar far illa i skolan. Om vi inte ser att det här skadar hela samhället, då har vi bra stora skygglappar på oss.
Flickors och unga kvinnors hälsa är en komplex utmaning, i fler delar än jag hinner bemöta här. Objektifiering, sexualisering och ökat näthat är några. Så även segregering, utanförskap och den särskilda problematik som drabbar den som utsätts för hedersrelaterat förtryck i olika former.
Jag är tacksam över att vi nu har en feministisk regering i Sverige, som tagit av skygglapparna och antagit utmaningarna. Det är så många steg att ta kvar, men vi har börjat ta dem! Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll uppmärksammar ohälsan genom en rad hälsoresor i hela landet, för att besöka arbetsplatser och samla goda exempel på hur vi skapar ett friskare arbetsliv.
Vården måste bli jämställd och flera steg har redan tagits. Till exempel ska nationella riktlinjer för endometrios, som S-kvinnor drivit i många år, nu äntligen prioriteras. Gratis mammografi i hela landet är ett annat krav från S-kvinnor som blev verklighet förra året. Det satsas äntligen mer pengar på mödravård och förlossningsvård, och särskilda satsningar görs på kvinnors hälsa i primärvården och på ungas psykiska hälsa.
Även svårmätbara utmaningar tas på allvar, så som den emotionella stressen. För de anställda inom vården, eller i skolan, handlar det om deras möjlighet att kunna gå hem efter en arbetsdag utan att känna stress och sorg över att inte ha räckt till, utan att få känna sig nöjda med att de gjort skillnad.
Kvinnors hälsa är en prioriterad fråga för S-kvinnor. Det här är en av vår tids största utmaningar, men den måste antas och vi kommer fortsätta kämpa för varje nödvändigt steg. För att det är den enda vägen för att bygga ett starkt och välmående samhälle.