Läkare utan gränser (MSF) meddelar att organisationen har beslutat att upphöra med en del av sin verksamhet i Lesbos/Grekland tills vidare. Det handlar om organisationens humanitära och medicinska aktiviteter i lägret Moria på Lesbos. Beslutet är enligt organisationen en konsekvens av EU:s nya flyktingpolitik. Enligt avtalet med Turkiet kommer Moria att omvandlas till ett slags interneringsläger varifrån migranter och asylsökande ska skickas tillbaka till Turkiet.
– Vi har tagit det svåra beslutet att lämna Moria eftersom vi inte vill bli delaktiga i ett system som vi tycker är både orättvist och omänskligt… Vi vill inte att våra hjälpinsatser utnyttjas i samband med massavvisningar och vi vägrar att bli en del av ett system som inte tar hänsyn till människors humanitära behov eller skyddsbehov, säger Marie Elisabeth Ingres, landansvarig för Läkare Utan Gränser i Grekland.
De verksamheter som upphör är kopplade till lägret Moria och inkluderar transport av migranter, vatten och sanitär verksamhet samt en medicinsk klinik. Läkare utan gränser kommer att fortsätta med andra insatser på Lesbos, det vill säga mobila kliniker på ön samt ett transitcenter i Mantamados där nyanlända flyktingar får hjälp. Även räddningsinsatser på Egeiska havet som utgår från Lesbos kommer att fortsätta.
Läkare utan gränser har sedan juli förra året arbetat i Moria. Teamen har transporterat flyktingar dit, drivit en klinik och byggt duschar och toaletter i lägret för att förbättra de hygieniska förhållandena. Samtliga aktiviteter där har nu upphört.