Startsida - Nyheter

Lawen Mohtadi prisas av Kommunal

Kommunals stora kulturpris på 150 000 kronor samt Kommunals hedersomnämnande på 50 000 kronor delas ut till kulturarbetare som skildrat, berikat och förändrat samhället. Priset för civilkurage på 75 000 kronor är nyinstiftat.

Kommunals stora kulturpris tilldelas Lawen Mohtadi med motiveringen:

Lawen Mohtadi tilldelas Kommunals stora kulturpris för sitt arbete som journalist, författare, förläggare och regissör. 2012 gav hon ut boken Den dag jag blir fri: en bok om Katarina Taikon. 2015 kom filmen Taikon i regi av Lawen Mohtadi och Gellert Tamas. Boken och filmen lyfte fram Katarina Taikons banbrytande kamp för romernas mänskliga och sociala rättigheter i Sverige. Hennes arbete hade i hög grad fallit i glömska. Men Lawen Mothadi har återupplivat denna viktiga del av vår historia. Som förläggare har hon sett till att Katarina Taikons verk – inte minst ungdomsböckerna om Katatzi – blivit tillgängliga för en ny generation läsare. Romernas situation i Europa och i Sverige visar att förföljelsen och diskrimineringen inte bara är en historisk företeelse. Lawen Mohtadi har bidragit med en viktig historiebeskrivning som dessvärre har en stor aktualitet även i dag.

Malena Ernman tilldelas ett nyinstiftat pris för konsekvent civilkurage och för att hon är "en förebild på den offentliga scenen". Priset motiveras med hennes engagemang mot främlingsfientlighet.

Malena Ernman är en framgångsrik operasångare i Sverige och internationellt. Hon har även vunnit den svenska melodifestivalen och hon har läst Tennysons dikt Nyårsklockan på Skansen på nyårsafton. Malena Ernman har också visat ett starkt engagemang för utsatta och förtrycka. I en tid när människor flyr från krig och fattigdom har Malena Ernman som offentlig person konsekvent stått upp mot rasism och främlingsfientlighet. Inte minst genom att vara aktiv i sociala medier. Hon är helt enkelt en förebild på den offentliga scenen. Hon har konsekvent försvarat asylrätten och de mänskliga rättigheterna. Men Malena Ernmans engagemang har inte bara stannat vid offentliga uttalanden. Malena och hennes familj har själv lånat ut sitt sommarhus till asylsökande. Malena Ernman är en förebild i såväl ord som handling.

Kommunals hedersomnämnande tilldelas konstnären Moa Andersson bland annat för att "skulptören och keramikern Moa Andersson porträtterar kvinnor och ger en bild av åldrandet. Moa Anderssons konst utmanar många av de bilder av kvinnor som dominerat konsten under århundraden".

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV