Startsida - Nyheter

Likvärdig vård kräver genusmedicinsk kunskap

Vården har blivit mer jämställd, men fortfarande sker experimentell forskning i huvudsak på handjur och hanceller trots att kvinnor och män reagerar olika på behandling. Mycket återstår att göra enligt den jämställdhetsutredning som presenterades på området i december. Det framgår av en artikel på forskning.se. Ett exempel är att män fortfarande större chans än kvinnor att få vård på en strokeenhet när de drabbats av stroke.

Frågan kommer att diskuteras på en tvärvetenskaplig forskningskonferens 8-9 mars. En av talarna är Karin Schenck-Gustafsson, seniorprofessor i kardiologi vid Karolinska universitetssjukhuset och tidigare expert i jämställdhetsutredningen

Hon betonar att jämställd vård inte innebär att vården alltid ska vara likadan, utan anpassad efter de skillnader som finns mellan könen.

– Tyvärr finns fortfarande dålig kunskap om genusmedicin på många håll inom vården. Det lever kvar någon gammal föreställning, kanske från 1968, att kvinnor och män ska vara lika på alla sätt, även fysiskt. Våra kroppar är dock inte lika, vi får inte samma symtom och svarar inte likadant på behandling. För att kunna ge likvärdig vård måste vi vara medvetna om det, säger hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV