Startsida - Nyheter

LO-förbunden försummar diskrimineringsfall

Trots att det i första hand är facken som enligt lagen ska driva diskrimineringsfall till Arbetsdomstolen (AD) har LO-förbunden inte drivit ett enda under 2015 och 2016. Det visar en granskning av tidningen Arbetet. Flera LO-förbund har på andra sätt arbetat med diskrimineringsfrågor, men inget av dem har valt att lyfta fall till Arbetsdomstolen. 2015 och 2016 har åtta stämningar från fackförbund tagits emot, men ingen av dem är från LO-förbund. Det är stämningar som på olika sätt lyfter diskriminering i samband med ålder, kön eller etnicitet.

Anders Wilhelmsson är förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd, som företräder medlemsförbunden i Arbetsdomstolen. Han säger till tidningen Arbetet att han och hans kollegor sällan avvisar diskrimineringsfall, men att ärendena inte når dem.

– Antingen löser facket det i ett tidigare skede, eller så kan det säkert vara så att man inte upptäcker diskrimineringen och tycker att det är svårare att hantera än traditionella arbetsrättsliga frågor som brott mot lagen om anställningsskydd, säger han. Han menar också att det behövs ett kunskapslyft hos ombudsmännen, vad gäller frågor om diskriminering.

Anneli Ohlsson Anderbjörk,förbundsjurist på Byggnads håller med.

– Jag tror att ombudsmännens kunskaper om att driva diskrimineringsärenden, att tänka diskriminering, fortfarande behöver förbättras, förklarar hon i tidningen Arbetet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV