Startsida - Nyheter

Lotta Schelin och Lyon vann Champions League

Lotta Schelin har tidigare varit haft en skada och kom in först i slutet av ordinarie matchtid, i denna match som blev den vackra avslutningen av hennes åtta år i klubben – finalen var hennes sista match i Lyon och hon hyllades av fansen som rest till matchen när hon klev in på plan.

Lyon, Olympique Lyonnais, tog ledningen med 1-0 i tolfte matchminuten genom Ada Hegerberg och hade sedan flera chanser att öka på ledningen till 2-0 under första halvlek. Men ställningen stod sig länge. Inte förrän bara två minuter återstod av ordinarie matchtid kunde VfL Wolfsburg kvittera genom Alexandra Popp, framspelad av Isabel Kerschowski. Därmed gick matchen till förlängning. Inga mål i förlängningen innebar straffläggning.

Första straffen lades av Alexandra Popp som satte den. När Ada Hegerberg, målgöraren för Lyon, missade sin straff, gick Wolfsburg upp i ledningen. Därefter satte Wolfsburgs Isabel Kerschowski straffen, men Lotta Schelin svarade upp och satte sin straff. Läget var då 2-1 till Wolfsburg. Båda lagen satte varsin straff till. Så var turen kommen till Nilla Fischer. Hon missade, vilket gav Lyon tillfälle att hämta upp underläget. Griedge Mbock Bathy Nka tog chansen och kvitterade för Lyon. Med varsin återstående straff var det lika. Élise Bussaglia gick fram för Wolfsburgs avgörande straff, en spelare som så sent som hösten 2015 värvades till den tyska klubben från just Lyon. Sarah Bouhaddi, Lyons målvakt, räddade straffen och därmed stod allt och hängde på sista Lyonspelarens straff, Saki Kumagi som satte den och gjorde Lyon till Champions League mästare för tredje gången.

– Jag lägger alltid mina straffar så [med lång ansats] för att se vad målvakten tänker göra, sade hon i presskonferensen efter matchen.

Matchen spelades på Mapei Stadium i Reggio Emilia i Italien inför drygt 15 000 åskådare. Lyon vann Champions League 2011 och 2012, men förlorade mot just Wolfsburg 2013.