Startsida - Nyheter

Manifestation för israelisk soldat som sköt ihjäl palestinier

De högerextrema tongångarna gick högt när demonstrationen hölls på Rabin-torget i tisdags kväll och det har rapporterats att ett tv-team blev omringade av demonstranter och att polisen var tvungen att ingripa för att hjälpa Channel 10 News-teamet. Enligt sajten Mondoweiss fanns det bland plakaten ett där det stod ”Min ära är trohet”, samma motto som nazisternas SS använde sig av, och Mondoweiss beskriver demonstrationen som ”det största offentliga uttrycket för fascism sedan det senaste kriget mot Gaza 2014”. Journalisten Judah Ari Gross från Times of Israel twittrade om att en människorättsaktivist från organisationen B'Tselem också fick eskorteras bort från demonstrationen och journalisten David Sheen skriver på Twitter att han misshandlades av demonstranter, och att man skanderat ”död åt araberna” och ”må din (palestinska) by brinna”.


Video på dödsskjutningen

Det var just den israeliska människorättsorganisationen B'Tselem som publicerade den video som visar hur soldaten, och franske medborgaren, Elor Azarya, sköt ihjäl palestiniern Abd al-Fattah al-Sharif när han låg skadad och orörlig på marken, enligt den palestinska organisationen al-Haq på endast tre meters avstånd. Abd al-Fattah al-Sharif hade först skjutits, anklagad för att ha gått till attack mot israeliska soldater med kniv. Videon visar hur en israelisk soldat på bår bärs in i en ambulans, medan Abd al-Fattah al-Sharif ligger på marken, på rygg, omgiven av soldater, räddningspersonal och israeliska bosättare. Sedan visar filmen hur Elor Azarya först, enligt sajten Mondoweiss, frågar på hebreiska ”lever hunden fortfarande” och sedan höjer sitt vapen och skjuter ihjäl mannen. Blod rinner nerför backen från vad som verkar vara mannens huvud.

Det var Emad Abushamsiya som filmade och blev ett vittne till händelsen. Det var på morgonen den 24 mars som han hörde skottlossning och tog sin kamera och började filma:

– Jag hörde röster och en andra ung man låg längre upp i backen, han blödde och var omringad av soldater och bosättare, säger han till The Independent.


”Potentiellt krigsbrott”

Den andra mannen var Ramzi al-Qasrawiefter att ha attackerat en israelisk soldat med kniv, i ännu en av många knivattacker som palestinier har genomfört det senaste halvåret. 28 israeler och två amerikaner har dödats, och 200 palestinier har dödats. Många av fallen där palestinier har dödats har omständigheterna ifrågasatts, i vissa fall har det rests frågetecken i huruvida det överhuvudtaget skett en attack, i andra fall har kritiken handlat om att ett oproportionerligt våld använts mot personer som inte utgjort någon fara. Människorättsorganisationen Amnesty International fördömde händelsen i Hebron:

– Skjutningen av en skadad och oskadliggjord person har absolut inget berättigande, oavsett om de har varit inblandade i en attack, och måste åtalas som ett potentiell krigsbrott, sade Philip Luther, chef för Amnesty Internationals Mellanöstern och Nordafrikaprogram.

– Israeliska styrkor har en lång historia av att utföra olagliga avrättningar – bland annat utomrättsliga avrättningar – i de ockuperade palestinska områdena utan att straffas. Amnesty International har dokumenterat flera liknande fall sedan våldet stegrades i oktober, fortsatte han.

Imad Abushamsiya har efter att filmen spridits utsatts för hot och bosättare i Hebron, kända för för sin extremism, ska ha satt upp affischer med en bild på honom och dödshot mot honom, rapporterar The Indpendent.

– Jag bor bara hundra meter från bosättarna och jag är rädd för min och min familjs säkerhet, säger han till tidningen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV