Startsida - Nyheter

Manifestation och mingel för yttrandefrihet på Bokmässan

På torsdagskvällen genomfördes en manifestation i Författarcentrums och Författarförbundets monter, inne på Bokmässan i Göteborg. I inbjudan till manifestationen riktas kritik mot Bokmässans hantering av tidningen Nya Tider. Med hänvisning till tidningens tydliga koppling till nazistiska grupperingar framhåller arrangörerna att hanteringen varit ”både hållningslös och farlig samt ett symtom på samhällets akuta problem med hat och hot”.

Som bakgrund anges att mer än en tredjedel av Sveriges författare har utsatts för hot, våld eller trakasserier – där förövaren uppfattades tillhöra någon form av högerextrem eller rasistisk grupp i hälften av fallen. Detta enligt en rapport från Myndigheten för kulturanalys som presenterades i april.

Författarförbundet och Författarcentrum har trots detta valt att inte bojkotta Bokmässan, såsom exempelvis Lisa Bjurwald och tidskriften Mana valt att göra.

Mana skriver: ”Deltar vi på mässan tvingas vi agera då vi till skillnad från de ansvariga för bok-och biblioteksmässan inte anser att nazism kan mötas med tystnad. Och att agera mot nazister är som alla vet förenat med livsfara.”

Lisa Bjurwald menar att Göteborgs i efterkrigstid hyllade motståndsman Torgny Segerstedt skulle vända sig i sin grav över ryggradslösheten inför nazisters närvaro:

”Kultursveriges flathet handlar om att man vill kränga sina alster på mässan, mingla med rätt personer, skapa klickbara snackisar.”

Författarförbundets ordförande Gunnar Ardelius och Taliah Pollack från Författarcentrum höll tal under yttrandefrihetsmanifestationen inne på bokmässan. Pollack drog paralleller till Nazityskland som hennes farfar flydde ifrån, och sade bland annat att ”det är viktigt att vi markerar mot sådana små steg som tas med Nya Tiders närvaro på mässan”. En tyst parad runt mässan där författare medverkade med övertejpade munnar genomfördes också. Efter manifestationen bjöds det på vin och mingel.

Valet av protestaktion motiverades av arrangörerna med att ”Bokmässan är ett alldeles för viktigt, öppet och kreativt forum för att den ska bojkottas på grund av ett fåtal extremister. Litteraturen är en motkraft av tusentals röster och skilda hållningar”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV