Startsida - Nyheter

Mänskliga rättigheter – från ord till handling

På den internationella dagen för mänskliga rättigheter, den 10 december, avslutades fyra dagar – och kvällar – av diskussioner om hur medier och ny teknologi kan bidra till att målet om jämställdhet i FN:s nya utvecklingsagenda uppnås senast 2030. Colleen Lowe Morna, ordförande i styrgruppen för den globala alliansen för jämställda medier (GAMAG), konstaterade att målet kräver inkluderande samhällen som ger alla en röst: – Detta kan inte uppnås så länge halva världens befolkning tystas i praktiken.

Under de två första dagarna utarbetades ett ramverk för utvecklingssamarbete som ska främja jämställdhet inom och via medier och ny teknologi. Detta i vetskapen om att jämställdhet inte uppnås automatiskt då 700 mediehus, medieutbildningar, journalistförbund, genus- och medieaktivister ansluter sig till en global allians.

Även om det fanns ett utbrett stöd för behovet av att gå från ord till handling, har mycket av de konkreta åtagandena bestått av överenskommelser vid sidan av de officiella panelsamtalen, där kontakter knutits för nya, fortsatta och utvidgade samarbeten. Frustrationen över att inga utfästelser om resurser till åtminstone ett sekretariat till stöd för kommunikation och uppföljning av uppgjorda planer inom GAMAG var tydlig när mötet övergick i alliansens första generalförsamling dag tre och fyra.

Många var angelägna om att förflytta diskussionen från ord till handling – slå fast hur kunskap och riktlinjer som redan finns ska tillämpas och hur ansvar för åtaganden som redan gjorts ska utkrävas. Bland annat identifierades ett behov av att skapa gemensamma forum för att samla och utvärdera den typen av verktyg, samt utbyta praktiska erfarenheter av hur de fungerar i praktiken.

Ändå ägnades en stor del av de fyra dagarna åt att redovisa hur obalanserad mediebilden ännu är. Sara Macharia, genusforskare och samordnare för den globala nyhetsstudien GMMP på World Association of Christian Communicators (WACC) redogjorde för resultaten i 2015 års granskning – som lanserades nyligen. Precis som de preliminära siffrorna antydde har genomsnittet för andelen kvinnor som kommer till tals i nyheterna legat stilla på 24 procent sedan förra mätningen 2010. Dessförinnan noterades en långsam, men stadig ökning på omkring tre procentenheter vart femte år. Att komma till tals avser här att synas, ges röst och att omnämnas.

– Kvinnor förblir osynliga eller underrepresenterade i traditionella medier oavsett vilken indikator vi utgår ifrån. Och den här trenden upprepar sig också i digitala medier, konstaterar Machara.

Latinamerika på rätt väg

De största framstegen under de gångna två decennierna har skett i Latinamerika, där kvinnors närvaro som nyhetssubjekt i medierna gått från 16 procent 1995 till 29 procent 2015. Detta samtidigt som kvinnors andel i svenska nyheter legat i princip still kring 30-32 procent och i senaste mätningen är tillbaka på 31 procent. Latinamerika är också den region där det första regionala GAMAG-kapitlet lanserades i maj, och där akuta omständigheter tvingat kvinnor i medierna att organisera sig och samarbeta över professionsgränser.

Från Sverige fanns flera personer på plats i Genève under den gångna veckan, dock inga representanter för myndigheter, regering, större medieföretag eller fackliga organisationer. Maria Edström, medieforskare och grundare av det mediekritiska nätverket Allt är Möjligt, lyfte fram några av de goda exempel på förändring som finns med i antologin Making Change. Men de exemplen är uppenbarligen inte tillräckliga för att påverka genomsnittet.

Gunilla Ivarsson, nytillträdd ordförande för den internationella organisationen för kvinnor i radio och tv (IAWRT) och ledamot i GAMAG:s styrgrupp har lång erfarenhet av förändringsarbete i medierna, bland annat som chef för Ekot i Sveriges radio. Hon påpekade i flera anföranden vikten av att inte se jämställdhetsarbete som projekt utan som en del i mediernas pågående processer.

Det ramverk för internationellt samarbete, kallat ”Geneva Framework” som utarbetades för utvecklingsagendan på medieområdet innehåller alltså inte några bindande åtaganden om resurser för arbetet. Viktigt under den efterföljande generalförsamlingen blev därför att lansera de återstående fyra regionala kapitel som har för avsikt att driva på för att ramverket ska omsättas i praktisk handling.

”Elefanter på porslinsfötter”

Teresa Carreras, medarbetare på den katalanska feministiska nyhetsbyrån La Independent och politikmagasinet El Siglo, har lett förberedelserna för ett europeiskt GAMAG-kapitel. Hon ser engagemanget på gräsrotsnivå som avgörande för möjligheterna att göra framsteg.

– Jag tror att vi befinner oss i ett skede då de stora internationella organisationerna, som FN, är som elefanter på porslinsfötter, det vill säga, de rör sig långsamt. Därför behöver de skapa smidigare strukturer, som i det här fallet GAMAG, för samhället uppmärksammar att deras mål inte uppfyllts. De här fyra dagarna, och den internationella styrgruppens möten, visar att det fortfarande finns mycket kvar att göra, och att det i grunden finns en vilja att agera.

När det gäller Europa ser hon ett stort behov av organisering av dessa krafter.

– Europa befinner sig i en värdekris och det som godkänns inom EU och andra europeiska forum når inte ut till gräsrötterna. Därför krävs ett GAMAG Europa som växer från grunden och horisontellt i kampen för jämställdhet i och via medierna. De stora journalistiska företagen kommer inte själva att göra detta. Vi lever i en global värld, men nyckeln finns i det glokala, det vill säga, det global-lokala. Vi behöver ett nätverk för att synliggöra det arbete som görs för jämställdheten i Europa. Till skillnad från den allmänna självbilden är Europa en väldigt ojämlik kontinent, med djupa fickor av fattigdom.

Genus, medier och ny teknologi

Några aktiviteter på olika tematiska områden, finns utarbetandet av ett antal principer och standarder som mediehus ska kunna ansluta sig till, genusutbildning för medier, en plattform för goda exempel och ett initiativ för att identifiera regionala och lokala ambassadörer för genus i medierna.

GAMAG kommer också att in i det sista bilda opinion för att indikatorer för genus, medier och ny teknologi inkluderas i de mål för hållbar utveckling som antagits av FN:s medlemsländer.

– Jämställdhet i och via medierna är avgörande för yttrandefrihet, demokrati, bra styrning och transparens. Vi kan inte hoppas på att uppnå målen för hållbar utveckling om detta åsidosätts, säger Colleen Lowe Morna, chef för sydafrikanska Gender Links och ordförande i styrgruppen för den globala alliansen för jämställda medier (GAMAG).

Alton Grizzle på UNESCO:s avdelning för mediutveckling ser veckans sammankomster som viktiga steg på vägen och betonar framför allt det stöd som visats av FN-organ samt både privata och offentliga nyckelaktörer på medieområdet.

– Vi ser nu fram emot nästa steg som kommer att mobilisera ännu större ansträngningar och resurser för att aktivt främja GAMAG:s uppdrag på lokal, regional och global nivå.

 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV