Startsida - Nyheter

Marocko: Historisk seger för hembiträden

Hembiträdens många år av kamp för rättigheter och reglerade arbetsvillkor har till slut gett resultat i Marocko. Tusentals kvinnor och barn lever och arbetar under slavliknande förhållanden i Marocko och detta kommer nu att ändras.

Den 26 juli godkände parlamentet en ny lag som ger hembiträden – de flesta kvinnor – rätt till anställningskontrakt och att omfattas av kollektivavtal där minimilön, semester, åldersgräns och arbetstid regleras. Straffet för de arbetsgivare som bryter mot lagen blir böter och fängelse vid upprepade brott.

Det finns vissa brister i den nya lagen, till exempel när det gäller minimilönen, som ligger på cirka 60 procent av landets generella minimilön. Detta eftersom hembiträden ofta bor och äter hos sina arbetsgivare, menar de som försvarar de lägre lönerna.

Trots en rad brister i den nya lagen, som ska träda i kraft om ett år, får tusentals hembiträden i Marocko för första gång rätt till reglerade arbetstider och löner samt skydd av landets arbetslagar. Försvarare av arbetstagares rättigheter kommer att använda den nya lagen för att stoppa det utbredda barnarbetet inom hembiträdesbranschen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV