Startsida - Nyheter

Mexikanska journalisten Anabel Flores Salazar mördad

På tisdagen hittades kriminalreportern Anabel Flores Salazars livlösa kropp vid sidan av motorvägen i mexikanska delstaten Puebla. Redan på måndagen, då hon kidnappades i gryningen i sitt hem i delstaten Veracruz av minst åtta beväpnade personer i militärliknande uniformer, hävdade stadens åklagarmyndighet att de skulle finnas kopplingar mellan Flores Salazar och den organiserade brottsligheten. Tidningarna som Flores Salazar arbetade för har i osignerade artiklar distanserat sig från henne.

Den internationella pressfrihetsorganisationen Committee to Protect Journalists (CPJ)kräver nu att utredningen av mordet tas över av federala myndigheter. Av elva journalister som mördats i Mexiko som en direkt konsekvens av sitt arbete de senaste fem åren har sex varit från Veracruz. Enligt lokal press är Anabel Flores Salazare den 17:e journalist som mister livet under borgmästaren Javier Duarte de Ochoas sexåriga mandatperiod. CPJ undersöker för närvarande ytterligare minst sju journalisters död, och tre försvinnanden.

”Borgmästaren Javier Duarte de Ochoas administration har ett dystert straffrihetsregister och har saknat förmåga och vilja att utreda bort mot pressen. Vi uppmanar de federala myndigheterna att ta över utredningen av mordet på Anabel Flores Salazar, seriöst se hennes journalistik som ett möjligt motiv, och ställa samtliga ansvariga inför rätta”, säger Carlos Lauría, programansvarig för CPJ i Latinamerika.

I ett öppet brev till federala regering, delstatsregeringarna i Veracruz och Puebla och lagstiftare fördömer 43 journalistkolleger från regionen mordet, ifrågasätter hur polisväsendet i regionen kunde tillåta kidnappningen och mordet ske så flagrant inför mer eller mindre öppen ridå och undrar hur många fler journalister som ska offras i kampen för att försvara yttrandefriheten:

”Vi kräver att ni stoppar denna laglösa delstatsregerings idiotiska slakt av journalistiken i Veracruz. Att ni stoppar den här mardrömmen som alla ni orsakar i hela delstaten.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV