Startsida - Nyheter

Militärer inför rätta i Guatemala för sexuellt våld

Förra måndagen, den 1 februari, inleddes en historisk rättegång i Guatemala. För första gången någonsin prövas sexuellt våld under väpnad konflikt i en nationell domstol som brott mot mänskligheten. Två ledande militärer sitter häktade sedan 2014 misstänkta för delaktighet i operationer i byn Sepur Zarco med avsikt att utrota och tortera personer tillhörande urfolket maya.

Attackerna ägde rum 1982 och riktades mot bondeledare som försökt få lagfart på sin mark av staten. Männen i byn tillfångatogs av militären, försvann eller mördades. Under de påföljande sex månaderna utsattes kvinnorna för sexuellt våld och slaveri av armémedlemmar.

Ett av offren för våldet som uppmärksammats särskilt är Dominga Coc, en 20-årig kvinna som kom till militärbasen med sina döttrar på 4 och 1 år, för att leta efter sin make som hölls fången där. Maken överlevde, och enligt hans vittnesmål höll militären henne fången i fyra månader. Under den tiden utsatte soldater, ofta flera samtidigt, Dominga Coc för våldtäkter inför hennes make och döttrar. Sedan försvann hon och döttrarna. Kvarlevor efter dem hittades vid en utgrävning vid en näraliggande flod 2001.

Det var 2011 urfolkskvinnornas talan väcktes i nationell domstol, sedan de bestämt sig för att driva fallet inom det ordinarie rättsväsendet. Detta efter att ha organiserat en samvetsdomstol mot det sexuella våldet 2010. Rättegången väntas pågå i 40 dagar. Många av kvinnorna lider av svår posttraumatisk stress och har i kampen för rättvisa följts och fått stöd av ett flertal organisationer inom ”Alliansen för att bryta tystnaden och straffriheten”.

Mer om bakgrunden till Sepur Zarco-målet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV