Startsida - Nyheter

Miljardsatsning på kulturlyft föreslår länsteatrarna i Sverige

Länsteatrarna i Sverige vill se en höjd ambitionsnivå i kulturpolitiken och föreslår nu en ett kulturlyft tillsammans med sina samarbetspartners Länsmuseernas Samarbetsråd (LMSR) och Regional Musik i Sverige (RMS).

Lyftet föreslås bestå av ett ökat engagemang, med kontinuerlig dialog mellan olika nivåer i kulturpolitiken, en årlig konferens om kulturens roll, en nationell digital plattform och en statlig ekonomisk satsning på en miljard, där 250 miljoner öronmärks till samverkansmodellen.

”Kultur har många goda bieffekter, som öppenhet, tolerans och demokratisk utveckling. Ändå kommer de samhällsresurser vi satsar på konst och kultur oftast långt ner i prioriteringslistan jämfört med andra satsningar. Kulturens plats i samhället borde vara självklar. Lika självklar som vilken infrastruktur-satsning som helst. Vi behöver vatten, luft och mat för att leva, vägar för att komma fram och telefoni för att hålla kontakt. Sjukvård, skola och omsorg behövs för att hantera vardagen. Vi är i behov av bildning för att kunna läsa av och hantera en allt mer föränderlig omvärld. Vi behöver demokrati för att fungera tillsammans. Demokratin behöver kulturen, utan kultur är det så gott som omöjligt att upprätthålla en demokrati.” skriver länsteatrarna i ett pressmeddelande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV