Startsida - Nyheter

Namninsamling till stöd för Mikamottagningen

Stockholms tjejjour har startat en namninsamling för att få stöd för kravet att nya riktlinjer som Socialförvaltningen ska ha fattat när det gäller Mikamottagningen i Stockholm hävs. Detta sedan flera klienter fått besked om att de inte kommer att få fortsatt samtalsstöd. Mikamottagningen har spetskompetens när det gäller sex mot ersättning, sex som självskada, PTSD och traumabehandling.

Riktlinjerna innebär enligt Stockholms tjejjour att:

  • Stödsamtalen begränsas till 15 per person.

  • Klienter får inte längre vara anonyma.

  • Klienter måste vara minst 18 år.

I namninsamlingen beskrivs Mikamottagningen som en unik och livsviktig verksamhet som ”varit en fristad för många personer som tidigare mötts av bristfälligt och kränkande bemötande. Där de kunnat få förtroende för sin behandlare, blivit förstådd och få den tid de behöver till att läka”.

Särskild kritik riktas mot höjningen av åldersgränsen, med hänvisning till forskning som visar att minst hälften av de som har sex mot ersättning inledningsvis är under 18 år, men också mot upphävandet av anonymiteten. Anonymiteten är enligt Stockholms tjejjour oftast en förutsättning för att personer som tillhör målgruppen, som är en av samhällets tystaste, över huvud taget ska våga söka stöd och hjälp.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV