I morgon onsdag öppnar den nationella genuskonferensen i Linköping. Tredje gången konferensen hålls är intresset större än någonsin och fokus ligger på att bredda konferensens frågor och deltagare till även utanför akademin.
I morgon öppnar den tredje nationella genuskonferensen i Linköping. Detta år är deltagandet rekordstort, med nästan 400 hundra människor som medverkar.
Syftet med konferensen är att samla upp genusforskningen och arbeta för samverkan mellan olika akademiska discipliner och miljöer. Konferensen kommer att pågå under tre dagar för föreläsningar och workshop som samlar upp den feministiska forskningen. Temat för årets konferens är gränser, mobilitet och mobilisering. Bland annat kommer konferensen att beröra diskuteras Skandinaviens koloniala historia, samisk feminism, och transfobi.
-Det händer mycket just nu runt om i världen, och det är viktigare än någonsin att tänka och agera tillsammans, säger Silje Lundgren som är konferenskoordinator vid Linköpings universitet. Genusforskningen samverkar med omvärlden och konferensens tema är en utmaning och en uppmaning till genusforskare och alla intresserade att diskutera hur vi kan fortsätta ta oss an de här stora områdena.
Samtidigt vill den närma sig också feminismen utanför akademin genom att diskutera feministisk organisering och dess hinder och möjligheter, och riktar sig till aktivister, akademiker, studenter, och praktiker.
– Vi har haft som tydlig ambition att göra konferensen så tillgänglig som möjligt, till exempel genom simultantolkning och teckentolkning. Konferensens tema berör väldigt många högaktuella frågor, och det kan vara därför intresset är så stort, säger Maja Lundqvist, arrangör vid Nationella sekretariatet för genusforskning, Göteborgs universitet.