Startsida - Nyheter

Nattlig konferens ska öka vårdarbetsgivares kunskaper

För att cheferna i kommuner och landsting ska förstå hur det är att jobba natt bjuder Vårdförbundet i Värmland in en till nattlig konferens.

– Vi vill att personalchefer och verksamhetschefer ska få mer kunskap om natt- och skiftarbete, säger Mårten Ohlsson, ombudsman på Vårdförbundet i Värmland, till Vårdfokus. Men vi vill också att de ska få känna på hur det är att jobba nattetid.

Förbundet fick idén under de förhandlingar som ägt rum med arbetsgivarsidan.

– Vi hade en del bra samtal, men tycker det behövs mer kunskap om konsekvenserna av att jobba natt. Vilka effekter det får på hälsan om man inte får tillräckligt med tid för vila och återhämtning, säger Mårten Ohlsson.

Till konferensen, som pågår 22.00-04.00 den 18 februari, kommer ledande experter på arbetstider och nattarbete. Sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt är där, liksom Anna Anund från VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut och Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro. Dessutom kommer nattarbetande medlemmar att berätta om sitt arbete.

– Vi kommer att kunna dela med oss av en hel del kunskap om nattarbete, men vi hoppas också att deltagarna själva ska reflektera över hur de fungerar under natten. Blir de hungriga, sömniga, mindre uppmärksamma, säger Mårten Ohlsson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV