Startsida - Nyheter

Nej ska betyda nej i Tyskland

Tyskland inför en hårdare sexualbrottslagstiftning som innebär att det inte längre ska krävas av ett våldtäktsoffer att hen gjort fysiskt motstånd för att det ska gå att väcka åtal för våldtäkt. I dagens lagtext räcker det inte med att säga nej, något som uppmärksammades i efterdyningarna av de många sexualbrotten i Köln under nyårsnatten.

– Tidigare fanns det fall där kvinnor våldtogs men där förövarna inte kunde straffas, säger Tysklands minister för familje-, äldre-, kvinno-, och ungdomsfrågor, Manuela Schwesig , rapporterar The Guardian.

Den nya lagen kommer också att göra sexuellt ofredande till ett brott, och gör det möjligt att åtala personer kollektivt. Detta med anledning av att många av de sexualbrott som polisanmäldes i Köln genomfördes av grupper av män som ställt upp sig och bildat ring kring kvinnor som de sedan utsatte för ofredanden, övergrepp eller rånade. Lagen har mötts av blandade reaktioner. Medan många har efterfrågat en förändring av definitionen av våldtäkt – alla parlamentariker röstade på torsdagen för ”nej-betyder-nej”-delen av lagen – riktas det kritik mot tanken att kunna ställa personer till svars kollektivt. De Gröna lade ner sina röster vad gäller delen om kollektivt ansvar och menar att det inte är förenligt med grundlagen att döma en hel grupp för ett övergrepp som en person begått. Vänstern kritiserar att lagen också gör det enkelt att utvisa personer som dömts för sexualbrott.

– Framgången följs av en bitter eftersmak som hänger sig åt post-Köln-populism, säger Cornelia Möhring från Die Linke.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV