Startsida - Nyheter

NFL-spelare som vägrade stå till nationalsång stöds av veteraner

Colin Kaepernick sällar sig till raden av idrottare i USA som tar ställning mot förtryck av svarta och icke-vita, genom att i protest inte stå upp medan den amerikanska nationalsången spelas inför NFL-matcher. Han har både ifrågasatts av många och fått stöd av bland andra basketlegendaren Kareem Abdul-Jabbar och krigsveteraner.
– Jag tänker att fortsätta att stå med människor som förtrycks, sade Colin Kaepernick i söndags.

Igår torsdag protesterade NFL-spelaren och quarterbacken Colin Kaepernick som spelar amerikansk fotboll för San Fransiscolaget 49ers på nytt inför en försäsongsmatch när han i stället för att stå upp knäböjde när nationalsången framfördes inför match i San Diego, något som också sammanföll med Salute the Military Night vilket innebar att flera soldater deltog ceremonin innan match. Kaepernick möttes av burop under uppvärmning och i inledningen av matchen. Även för en vecka sedan protesterade han genom att sitta ner när nationalsången The Star Spangled Banner spelades innan match.

– För mig är det här större än fotboll och det vore själviskt av mig att titta åt ett annat håll. Det ligger kroppar på gatorna och folk får betald tjänstledighet och kommer undan med mord, sade han då till NFL Network och syftade bland annat på de många svarta personer som dödats i samband med polisingripanden i en lång rad uppmärksammade fall som Michael Brown, Eric Garner och Tamir Rice.

I söndags intervjuades Colin Kaepernick och han utvecklade då sin kritik mot behandlingen av minoriteter i landet.

– Jag kommer att fortsätta sitta ner…jag tänker att fortsätta att stå med människor som förtrycks. För mig är det här något som måste förändras, och när det sker en meningsfull förändring – och jag känner att flaggan representerar det den är tänkt att representera, och det här landet representerar människor på det sättet som det ska – då kommer jag att stå upp, sade han.

Basketlegendaren Kareem Abdul-Jabbar skriver i Washington Post att Colin Kaepernick agerar patriotiskt när han protesterar mot förtryck och orättvisor.

Hans protest var alltså ingen engångshändelse och kommer att fortsätta. Till tidningen USA Today säger han att det är ett beslut som har vuxit fram – han har också suttit ner under nationalsången i samband med 49ers tidigare försäsongsmatcher.

– Det är många saker som pågår som är orättfärdiga. Folk hålls inte ansvariga. Och det är något som det måste bli ändring på, sade han och hänvisade till att landet står för ideal som frihet och rättvisa för alla, ideal som han menar inte levs upp till i dagsläget.

Stöd av krigsveteraner

Hans protest har mötts av både hård kritik och stort stöd. En NFL-chef ska ha kallat honom förrädare, flera personer har filmat sig själva när de bränt upp tröjor med hans namn och nummer på och lagt ut på sociala medier, och många har hävdat att Kaepernicks handling är en skymf mot landets soldater. Donald Trump kommenterade i en konservativ radiostation att han tyckte att Kaepernick borde försöka hitta ett bättre land, men att han skulle misslyckas med det. Samtidigt har många krigsveteraner på sociala medier uttalat stöd för Kaepernick, skriver The Guardian, och flera har understrukit att de inte vill användas som verktyg för att attackera Kaepernick. Under hashtaggen #VeteransforKaepernick har de stöttat hans agerande, ett ämne som så många skrev om att det trendade på Twitter.

En man som just nu tjänstgör i USA:s armé Joe McCastle säger till tidningen Huffington Post: ”För mycket fokus har lagts på symbolen av att [Kaepernick] satt ner i stället för på budskapet. Hans budskap skyms av allt förtal mot honom…det finns veteraner som inte bara inte är kränkta utan som faktiskt står bakom honom och faktiskt är stolta över hur han använder sig av de rättigheter som vi outtröttligt kämpar för”.

Brandy Lochette som tjänstgjort i både armén och i marinkåren pekar i samma artikel på att Colin Kaepernick som afroamerikan själv riskerar att drabbas av polisvåld vilket hon menar ger honom än mer rätt att ”ta ställning för det han tror på”.

– På grund av mitt val att tjäna det här landet stöder jag hans rätt att protestera på det fredliga sätt han har valt, säger hon till Huffington Post.

John Garcia Sr., krigsveteran från Koreakriget, ger sitt stöd till Colin Kaepernick.

En annan av de som har formulerat stöd för Kaepernick är basketlegendaren Kareem Abdul-Jabbar som i en artikel i Washington Post jämför Kaepernicks agerande med stavhopparen Sam Kendricks som under OS i Rio just hade börjat ta sats när han hörde nationalsången spelas och genast stannade upp och stod still tills sången var slut. Abdul-Jabbar menar att bådas agerande är exempel på patriotism, och att olika nyanser av patriotism är viktigare än någonsin med tanke på den pågående presidentkampanjen där patriotism är ett begrepp som såväl Donald Trump som Hillary Clinton använder sig av flitigt.

”Patriotism handlar inte bara om att bli tårögd under firandet på fjärde juli eller känna att det stockar sig i bröstet vid krigsmonument. Det är att stödja det som fjärde juli firar och vad de krigsmonumenten är ett minne av: USA:s konstitutions insisterande på att alla människor ska ha samma rättigheter och möjligheter och att det är regeringens förpliktelse att se till att det sker. När regeringen brister i de förpliktelserna så är det patrioters ansvar att protestera och påminna dem om deras skyldigheter.”, skriver han bland annat i artikeln och påminner också om hur idrottare ända sedan boxaren Muhammad Ali tagit ställning i olika frågor. Ali vägrade 1967 att göra värnplikt och delta i Vietnamkriget och förlorade då sin tungviktstitel, bötfälldes, och stängdes av i tre år. Under senare år har många idrottare också tagit ställning, bland annat har herrbasketspelare som LeBron James burit t-shirts med texten ”I can’t breathe” [jag kan inte andas] i protest mot att Eric Garner dödades i samband med ett polisingripande. Garner yttrade de orden innan han dog.

Tina Charles dagen efter WNBA bötfällde spelare för att de visat stöd för Black Lives Matter.

Black Lives Matter

Nyligen har också basketspelare i damligan WNBA protesterat mot att så många svarta personer dödas i samband med polisingripanden – liksom våld mot polisen – genom att bära t-shirts med texten ”Black Lives Matter” [svarta liv är värdefulla] och för att visa sitt stöd för proteströrelsen med samma namn. En av dessa är Tina Charles som också bar sin tröja ut och in i protest när hon i somras fick pris som månadens bästa spelare. På Instagram skrev hon om prisutdelningen och underströk hur många spelare i ligan som är direkt berörda av det utbredda dödliga polisvåldet mot afroamerikaner i landet.

– Mina lagkamrater och jag kommer att fortsätta att använda vår plattform och öka medvetenheten för #BlackLivesMatter tills dess att @wnba stödjer oss på samma sätt som de stödjer medvetenhet krig bröstcancer, Pride och andra frågor, skrev hon då.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV