Startsida - Nyheter

Nominerade till årets Sacharovpris

Den yezidiska människorättskämpen och överlevaren Nadia Murad Basee och Lamija Aji Bashar är tillsammans nominerade till Sacharovpriset. Yezidier är en religiös grupp som finns i Irak. De förföljs av terrorgruppen Islamiska staten (IS/Daesh), som betraktar yezidier som avfällingar från den så kallade ”rätta läran”. Nadia Murad Basee och Lamiya Aji Bashar är båda från byn Kocho, en bland de irakiska byar som sommaren 2014 intogs av Daesh, och var bland de tusentals flickor och kvinnor som kidnappades och hålls som sexslavar av terrorgruppen IS/Daesh.

Sacharovpriset för tankefrihet är ett medborgarrättspris som ges till personer eller grupper som gjort anmärkningsvärda insatser för att försvara de mänskliga och grundläggande rättigheterna mot intolerans, fanatism och förtryck. Priset inrättades 1988 och delas ut årligen av EU-parlamentet till årsdagen för undertecknandet av FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna den 10 december 1948.

Övriga nominerade till Sacharovpriset är den turkiska journalisten Can Dündar, den krimeiska tatarledaren Mustafa Dzemilev samt den livstiddömda uiguriska ekonomen och kritikern av den kinesiska regeringen Ilham Tohti, vars rättsliga försvarare, juristen Yu Wang, fängslades i juli 2015.

De nominerade som kan närvara i Bryssel kommer att presenteras i EU-parlamentet den 6 oktober och vinnaren (vinnarna) av Sacharovpriset 2016 tillkännages den 27 oktober.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV