Startsida - Nyheter

Nunnor mördades i fosterlandets namn

Fyra amerikanska nunnor hittades våldtagna och mördade nära flygplatsen i San Salvador i El Salvador. Det var 1980 under kalla kriget. Ana Valdés skriver om USA:s roll i Latinamerika, om präster och nunnor som gav befrielseteologin en plats i regionens historia.

Roberto D’Aubuisson var en högerpolitiker i San Salvador. Han grundade ett parti som försvarade de rikas privilegier och som bekämpade det han kallade kommunismen med alla medel. I El Salvador, ett av de mest ojämlika länder i Latinamerika, har alltid den rika överklassen haft kontroll över regering och armé, som fungerade som deras privata vakter.

D’Aubuisson var hjärnan bakom mordet på ärkebiskopen Óscar Arnulfo Romero, som blev mördad i sin egen kyrka när han höll en mässa. Jag besökte landet för några år sedan och blev påmind om Thomas Becket, som också blev mördad, av sin gamla vän kung Henrik II under medeltiden. Becket dog som ärkebiskopen av Canterbury när han försvarade kyrkans makt och egendomar från kungens girighet. Han mördades också i sin egen kyrka. Romero däremot dog på grund av att han försvarade de fattiga i El Salvador.

2015 blev Romero saligförklarad av nuvarande påven Franciskus och kommer så småningom att bli heligförklarad.

Men i Latinamerika behandlas han redan som helig och många fattiga har bilder på honom på sina husväggar. D’Aubuisson anklagades aldrig för Romeros död, han dog av cancer år 1992 när han var 48 år gammal. Flera präster och nunnor dödades under den här perioden i San Salvador och på väggarna i huvudstaden kunde man se makaber graffiti: ”Gör fosterlandet en tjänst, döda en präst”.

Under vårt besök i San Salvador såg vi också platsen där sex jesuitiska präster samt deras tjänstekvinna och hennes dotter betalade med sina liv för sitt engagemang för de fattiga. Ignacio Ellacuria, som mördades med fem av sina jesuitbröder var en av de främsta teologerna för befrielseteologin, en rörelse som engagerade många präster och teologer i Latinamerika efter Vatican Konciliet 1962-1965 och som blev mycket betydelsefull i hela världen.

Präster som Dieter Boenhoffer, avrättad av nazisterna, och protestantiska pastorer som Martin Niemöller hänvisas ofta till som grundgestalter för befrielseteologin, de predikade för en mänskligare teologi med mindre metafysisk och på de förtrycktas sida.

I Brasilien där många av de främsta förespråkare för rörelsen lever och verkar erkänner många sociala rörelser att de har sina rötter i befrielseteologin. Den mäktiga Movimento Sim Terra, som beräknas mobilisera nästan två miljoner jordlösa bönder, ser ett klart samband mellan befrielseteologin och sin verksamhet. Biskopar som Helder Camara och präster som Frej Betto och Leonardo Boff stödjer rörelsen som har anordnat mäktiga marscher för att kräva mark.

El Salvador och Centralamerika var en av scenerna där det kalla kriget mellan USA och Sovjetunionen utspelade sig. Antikommunistiska auktoritära regeringar styrde länderna med mord och terror som medel, hundratusentals människor mördades och försvann och urbefolkningarna i Guatemala och Honduras fick betala ett högt pris.

Den amerikanske ambassadören i Honduras, John Negroponte, som senare blev ambassadör i Irak, godkände och uppmuntrade utbildningen av soldater som deltog i dödsskvadroner och som specialiserade sig på underjordisk verksamhet, bombningar och summariska avrättningar.

Förre detta presidenten Jimmy Carter var tvungen att bryta USA:s stöd till högermiliser och paramilitära grupper i El Salvador när en grupp av fyra amerikanska nunnor hittades våldtagna och mördade nära flygplatsen i San Salvador. Tre av nunnorna, Maura Clarke, Ita Ford och Dorothy Kazel hörde till den amerikanska ordern Maryknoll, i New York. Jean Donovan var Ursulinernunna. De mördades 1980, samma år som ärkebiskopen Romero. När Ronald Reagan tog över presidentämbetet i USA fick El Salvador åter amerikanskt stöd och militär hjälp. Jeanne Kirkpatrick, president Reagans Latinamerikaexpert, förnekade in i det sista att mordet på nunnorna hade skett med salvadoranska regeringens godkännande.

Dessutom påstod Kirkpatrick att de inte bara var nunnor utan också politiska aktivister som stödde gerillan. Som om detta skulle rättfärdiga morden.

Efter 16 år av rättegångar och undersökningar ledda av FN har flera av de skyldiga till nunnornas död dömts till 30-åriga fängelsestraff. Och generalen Carlos Vides Casanova, som hade det yttersta ansvaret för mordet, deporterades nyligen till El Salvador från USA för att dömas där.

De skyldiga till Romeros och Ellacurias död har också gripits och kommer att stå till svars för sina krigsbrott.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV