Startsida - Nyheter

Ny EU-resolution ska motverka fattigdom bland kvinnor

På torsdagen antog EU-parlamentet en resolution för att bekämpa fattigdom bland kvinnor i EU.

– EU måste våga erkänna att det finns ett jämställdhetsperspektiv på fattigdom där kvinnor är mer utsatta än män. Vi måste ta särskild hänsyn till det i vår kamp mot fattigdom, säger Anna Hedh (S), EU-parlamentariker i jämställdhetsutskottet (FEMM).

I nuläget lever 64,6 miljoner kvinnor och 57,6 miljoner män i fattigdom i EU. Statistiken från Eurostat visar att kvinnor med invandrarbakgrund, äldre kvinnor, ensamstående mödrar och hbtqi-kvinnor löper större risk för fattigdom. I en resolutionen som antagits av EU-parlamentet lägger utskottet för kvinnors rättigheter, FEMM, fram flera förslag för att motverka kvinnors ekonomiska otrygghet. De handlar framför allt om att förbättra arbetsvillkoren i osäkra branscher där kvinnor ofta är överrepresenterade, samt att motverka strukturella skillnader i lön och pension mellan kvinnor och män.

– Vi svenska socialdemokrater i Europaparlamentet vill att rådet och kommissionen tar ett helhetsgrepp för att motverka denna ojämlika struktur. Det krävs en rad åtgärder för att andelen fattiga kvinnor i EU ska minska. Vi måste bland annat verka för att fler medlemsländer inför en bättre föräldraförsäkring och även för att få män att ta mer ansvar för det obetalda hemarbetet, säger Anna Hedh (S).

Inför omröstningen lade politiska grupperna fram sina ändringsförlag. Den kristdemokratiska gruppen EPP, som Moderaterna och Kristdemokraterna tillhör, ville i resolutionstexten ta bort skrivningar gällande EU:s officiella statistik om att hbtqi-kvinnor i högre grad utsätts för diskriminering. De har motsatte sig även att resolutionstexten skulle uppmana EU att tillsammans med medlemsländerna ska ta krafttag för att bekämpa det könsbaserade våldet.

– Det är upprörande och beklagligt att EPP beter sig såhär inför viktiga omröstningar för jämställdhet. Jag hoppas och förmodar dock att våra de svenska ledamöterna som sitter i denna partigrupp röstar för rapporten och att vi därmed skickar en tydlig signal till kommissionen och medlemsländerna, säger Anna Hedh (S).

Men Gunnar Hökmark (M), Lars Adaktusson (KD) valde att rösta nej till resolutionen, liksom Fredrik Federley (C)och Sverigedemokraternas ledamöter. Anna Maria Corrazza Bildt valde liksom de liberala ledamöterna att lägga ner sin röst. Förslet gick igenom ändå, med 51,2 procents majoritet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV