Minnen från en våldtäkt kan triggas vid graviditet och förlossning och göra upplevelsen skräckfylld. I somras öppnade Storbritanniens första förlossningsklinik specialiserad på sexuella övergrepp – och det är redan kö för att få komma dit. I Sverige väljer vården en annan väg.
Sedan 2014 jobbar brittiska organisationen My Body Back för att stärka kvinnor som blivit våldtagna. Dels genom en specialiserad mödravårdsklinik och en mottagning där man kan testa sig för könssjukdomar och ta cellprov, och dels genom samtalsgrupper om hur man kan hitta tillbaka till sin sexualitet – med eller utan partner – efter ett övergrepp.
Organisationens grundare Pavan Amara fick höra våldtagna kvinnor berätta om hur isolerade och ensamma de känt sig under sin graviditet. Till British Medical Journal säger hon att en kvinna försökte stoppa värkarna när de framkallade minnen från våldtäkten. En annan situation hon beskriver är att en barnmorska sagt ”relax and it’ll be over more quickly”, vilket fått motsatt effekt eftersom förövaren använt just de orden under övergreppet. Flera berättar hur svårt det varit att berätta för vårdpersonalen hur traumatiskt det kändes för dem med en gynundersökning.
Pavan Amara startade My Body Back Project.
Redan kö till kliniken
Bristen på förståelse från vården satte så pass djupa spår att vissa drog sig för att gå på efterkontroll och hälsokontroll med sin bebis. Följden blev att hälsan för både barnet och den som fött påverkades negativt. När det här gick upp för Pavan Amara tog hon initiativet till att starta förlossningskliniken där personalen har kunskap om hur personer som våldtagits ska bemötas för att känna sig trygga, mentalt såväl som fysiskt.
En månad efter starten har tusentals hört av sig, skriver My Body Back på sin hemsida. Tiderna räcker inte till. Den nystartade förlossningskliniken ligger i centrala London men välkomnar personer från hela Storbritannien och från andra länder. Det är dock svårt att få ihop hur det ska fungera i praktiken, för den som bor någon annanstans än i London. Det går inte att veta precis när en förlossning kommer att sätta igång.
Mottagning för alla med förlossningsrädsla
Det är välkänt att det även i Sverige finns behov av specialistmödravård för våldtagna. Men Sveriges befolkning är för liten för att resurserna ska räcka till en specialistklinik för våldtagna som ska få barn, enligt Lotti Helström, docent i gynekologi och initiativtagare till akutmottagningen för våldtagna på Södersjukhuset i Stockholm. Hon menar även att en sådan klinik inte skulle vara medicinskt säker.
Den som är orolig inför sin förlossning tar barnmorska, läkare och psykolog på en mottagning för förlossningsrädsla hand om, oavsett om rädslan beror på ett övergrepp eller något annat. Sådana mottagningar ska finnas inom kvinnosjukvården i hela landet. Barnmorskan ska alltid ställa frågan om den som ska föda varit med om sexuellt, fysiskt, eller psykiskt våld och då hänvisa till den regionala mottagningen för förlossningsrädsla. På så sätt ska alla få likvärdig hjälp oberoende av var i landet man bor.