Startsida - Nyheter

Ny svensk film om tyska motståndet mot nazisterna

För en vecka sen skulle skulle den svensk-tyske författaren och dramatikern Peter Weiss ha fyllt 100 år. Det uppmärksammas med en dokumentärfilm, berättar filmbolaget Mantaray Film, som står bakom succén med filmen Jag är Ingrid.

Filmen Motstånd kommer att behandla Peter Weiss mest kända romansvit Motståndets estetik och har planerad premiär 2018 på Berlins filmfestival. Motståndets estetik har flera litterära dimensioner, men behandlar främst förutsättningarna för och konflikterna inom motståndsrörelserna under den tyska fascismen.

Den kommande dokumentärfilmen ska berätta deras historia genom ingångar till arkivmaterial och samtal med några av barnen till människorna i Röda Kapellets motståndsrörelse varav nära hälften av de omkring 120 gripna avrättades.

– De som tror att de vet allt om andra världskriget, om Tyskland och tyskarna kommer att få en och annan aha-upplevelse när de ser filmen, säger Lisbet Schulz Contreras, initiativtagare och en av filmens regissörer.

Regissörerna Lisbet Schulz Contreras och Lollo Jarnebrink tilldelades förra året Palmestipendiet från Olof Palmes minnesfond för att göra filmen. Den produceras av Stina Gardell och Anna Weitz.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV