Startsida - Nyheter

Ny undersökning visar acceptans för våldtäkt i Europa

27 procent av Europeiska Unionens befolkning anser att våldtäkt är acceptabelt under vissa omständigheter. Detta indikerar undersökningen Eurobarometer 449. 27 818 EU-medborgare har deltagit i enkäten, som Europakommissionen släppte den 24 november för att den skulle sammanfalla med internationella dagen mot våld mot kvinnor.

Av samtliga svarande anser 27 procent att vissa situationer rättfärdigar våldtäkt. 12 procent anser att det är acceptabelt att våldta någon som är berusad eller narkotikapåverkad. 10 procent tycker att det går an att våldta någon om hen har på sig ”avslöjande, provocerande eller sexiga” kläder. 10 procent anser att det är acceptabelt att våldta någon som inte kämpar emot fysiskt.

Respondenter i Rumänien (25 procent), Ungern (21 procent), Malta (20 procent) och Luxemburg (17 procent) är mest benägna att tycka att ”avslöjande, provocerande eller sexiga” kläder rättfärdigar våldtäkt. I Belgien anser 5 procent att våldtäkt är acceptabelt om förövaren ångrar sig efteråt. I Litauen tycker 31 procent att våldtäkt inom ett förhållande bör vara lagligt.

I både Sverige och Italien tror 37 procent av respondenterna att sexuella trakasserier mot kvinnor är mycket utbrett. I Estland är samma siffra två procent och i Tjeckien är den 5 procent. I Nederländerna tror hela tio procent att sexuella trakasserier mot kvinnor inte alls är utbrett.

22 procent av Eurobarometerns respondenter tror att kvinnor ofta hittar på eller överdriver påståenden om övergrepp eller våldtäkt. 17 procent anser att våld mot kvinnor ofta provoceras fram av offret. 15 procent anser att våld i hemmet är en privatsak som bör skötas inom familjen. Respondenter i Lettland (30 procent), Slovakien (23 procent) och Holland (22) är mest benägna att tycka att könsrelaterat våld mot kvinnor är oacceptabelt, men bör vara lagligt under vissa omständigheter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV