Startsida - Nyheter

Nyheter

Nybildade Fi Enköping vill sammanlänka stad och land

Sedan snart två veckor finns Feministiskt initiativ (Fi) i Enköping. Initiativtagarna Viktoria Holdt, Sofia Ohlsson, Kristin Karlsson, Mikael Waldenmark besvarar tillsammans tre frågor från Feministiskt perspektiv, om det lokala politiska läget och om partiets planer, som bland annat handlar om att föra politiken närmare medborgarna och bidra till att Enköping blir en grön föregångskommun.

Sedan en dryg vecka finns Feministiskt initiativ Enköping. Berätta om er!

– Vi är fyra initiativtagare som ligger bakom Feministiskt initiativ Enköping. Vi startade utifrån ett gemensamt behov av antirasism och feminism och kom sedan vidare till behovet av ett parti som konkretiserar politik som möjliggör en omställning till stärkta lokalsamhällen och hållbar naturresurshantering.

– Flera av oss har funderat på hur vi kan vara med och påverka samhället ända sedan valet men tidigare inte vågat ta steget. Jag tror att det som till slut triggade oss till att engagera oss var regeringens vändning i migrationspolitiken och att initiativtagaren till Folkets demonstration är politiskt aktiv för SD i Enköping. Vi kände att vi måste ställa oss upp och säga att vi också tillhör folket och att våra åsikter inte är representerade i hans demonstration.

Hur är det politiska läget i Enköping och vilka frågor kommer ni att driva?

– Enköping har tyvärr en cementerad blockpolitik som påverkar viktiga samhällsbeslut, det är allmänheten trött på. Många känner att avståndet mellan medborgare och politiska beslutsfattare är stort. I senaste valet röstades ett nystartat parti in i fullmäktige som lovade att ta tag i det, men det har skett lite inom det området. Intressant är dock att de antagligen tog missnöjesröster från SD och gjorde att SD inte hamnade i vågmästarställning, även om de växte starkt även i Enköping.

– Fi Enköping står upp för ett öppet och inkluderande Enköping där alla människor får ta plats oavsett kön, etnicitet och sexuell läggning. Vi vill att folk ska känna sig delaktiga och att politiken med olika metoder ska hitta sätt att kommunicera och föra dialog med medborgarna. Vi vill se mer samarbete mellan partierna och mindre låsningar. För oss spelar det ingen roll vem som lägger förslagen, det viktigaste är att samhället förändras till det bättre.

– Enköpings kommun är en landsbygdskommun och det faktum att hälften av befolkningen bor på landsbygden är fantastiskt när en tänker på möjligheterna det kan ge i omställningen mot ett hållbart samhälle. Där skulle kommunen kunna vara drivande för lokal matproduktion, att stärka lokalsamhället och bidra till ett inkluderande samhällsklimat. Tyvärr upplever vi inte detta i kommunens satsningar. Vi upplever istället att det finns ett ojämlikt maktförhållande mellan stad och land som vi måste fånga upp och jämna ut. Fi Enköping vill stärka lokalsamhällena och ifrågasätter staden som norm.

– I Enköpings kommun, liksom i alla andra kommuner, är mäns våld mot kvinnor ständigt närvarande. Till exempel tjejjouren Hjärtrud gör ett jättejobb på ideell basis för att fånga upp och hjälpa unga tjejer som blivit våldtagna, misshandlade och hotade. Här måste övriga samhället kliva fram. Att motverka mäns våld mot kvinnor och våld i hederns namn är viktiga frågor för oss. Vi vill se tätare samarbete mellan kommun och ideella organisationer i dessa frågor.

– Fi Enköping brinner även för miljöfrågor och kommer att ha en tydligt grön profil. Som exempel så är Enköpings kommun just nu sämst på att köpa in ekologisk mat i Uppsala län. Det vill vi förändra.

Hur är tillväxtpotentialen och vilka mål har ni på sikt?

– Målet är naturligtvis att förändra samhället. Annars skulle vi inte göra det här. Vi vill leva i ett jämlikt, inkluderande och öppet samhälle där alla människor har makten att kunna forma sina egna liv och leva ett fullgott liv i flera generationer. Ett sätt att förändra samhället är genom politiken och i vårt fall att vara med och bestämma i Enköpings kommun. Men vi förändrar även samhället genom att göra vår röst hörd, att ge andra människor en röst och påverka den sittande makten samt genom folkbildning och aktivism.

– Antalet medlemmar är blygsamt men har under det senaste halvåret ökat i kommunen. Vi tror att vi kommer se ytterligare ökning och större engagemang fram till vår årsstämma i slutet av mars. Tittar vi på hur människor röstade till riksdagen i senaste valet så röstade över 400 personer på Feministiskt initiativ och i EU-valet över 500 personer. Så visst finns det ett intresse för dessa frågor hos Enköpingsborna.

– Det behövs drygt 800 röster för att komma in i kommunfullmäktige. Om alla dessa människor väljer att rösta på Fi Enköping så är vi halvvägs in i Enköpings kommun redan. Intressant att notera här är att rösterna i senaste valet kom från både tätorterna och landsbygderna i kommunen. Det verkar inte som att alla Enköpingsbor har hört påståendet att feminism endast är för kvinnor i staden, eller så är påståendet falskt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV