27 år efter den stora fotbollstragedin då 96 personer klämdes till döds i samband med en fotbollsmatch mellan Liverpool och Nottingham har dödsoffren fått upprättelse. En utredning har kommit fram till att det var polisens beslut att släppa in fler människor som ledde till olyckan. Polisen har länge hävdat att det var Liverpoolfansens agerande som ledde till olyckan. Resultatet av utredningen hyllas av anhöriga som länge kämpat för rättvisa och sången You’ll Never Walk Alone sjöngs av supportrar.
Det var på tisdagen som en juryn på nio personer kom fram till att det var polisens agerande i samband med matchen mellan FC Liverpool och Nottingham Forest som ledde till att 96 personer klämdes till döds den 15 april 1989. Juryn har också konstaterat att Liverpoolfansens agerande inte hade något att göra med olyckan. Beslutet togs emot med stor glädje av anhöriga till de dödade och utanför sjöng anhöriga och supportrar You’ll Never Walk Alone, låten som länge varit FC Liverpools officiella sång.
Juryns beslut innebär att polisbefälet som hade ansvaret för kommenderingen under matchen kan komma att åtalas. David Duckenfield hade tagit över uppdraget som ansvarig för sportevenemang bara 19 dagar innan katastrofen och hans beslut att öppna en av ingångarna – för att minska trycket utanför arenan – ledde till att 2 000 fans strömmade in i en trång tunnel och därefter in på två läktarsektioner där trängseln ledde till att 96 personer i åldrarna 10-67 klämdes ihjäl. I stället för att ha öppnat ingången borde han ha stängt tunneln som ledde fram till sektionerna 3 och 4 på arenan menar juryn i sitt beslut, rapporterar The Guardian.
– Fansen borde åka hem och vara stolta över sig själva, de är hjältarna. De gjorde inget fel den dagen och vi har gjort allt detta för dem också. Vår stad ska alltid baktalas, men än en gång är det Liverpools tuffa invånare som har varit tvungna att kämpa för en fråga som var så orättfärdig och orättvis, säger Margaret Aspinall, ordförande för anhöriggruppen the Hillsborough Family Support Group till The Guardian.
Polisens agerande efter katastrofen har kritiserats för att från början ha varit en mörkläggning av sina egna misstag, och att i stället lägga skulden på Liverpoolfansen. Polisen anklagade Liverpoolfansen för att att ha varit fulla, och man granskade huruvida offren fanns i brottsregistren, rapporterar tidningen Liverpool Echo. Sättet de drabbade och fotbollssupportrarna beskrevs av polisen, och i media, rev upp ett djupt sår i hela staden. Polisen fick snabbt ut sin version av katastrofen. En av tabloidtidningarna The Sun några dagar efter katastrofen ut med The Truth (sanningen) på förstasidan och anklagade fotbollsfansen för att ha urinerat på polisen, ha muddrat och stulit från de döda vars kroppar radades upp på planen, samt att de skulle ha hindrat polisen från att ge mun-mot-mun till döende. Chefredaktören bad senare om ursäkt, men många affärer i Liverpool bojkottade tidningen i många år efteråt och vägrade ha den till försäljning.