Startsida - Nyheter

Pernilla Winberg tillbaka i Damkronorna efter skada

Det var för fem månader sedan som Pernilla Winberg skadade ryggen på en träning under en landslagssamling. Skadan verkade inte så allvarlig till en början men vägen tillbaka blev alltså betydligt längre än den månad Winberg till en början trodde det skulle ta innan hon var tillbaka på isen. Trots att hon alldeles nyligen kunnat börja spela igen med sitt klubblag Linköping HC var förbundskapten Leif Boork snabb med att ta ut henne till Damkronornas trupp i fyrnationsturneringen.

– Jag har hela tiden haft bra kontakt med Boork, så han har varit väl medveten om läget, säger Pernilla Winberg till Corren.se.

Leif Boork beskriver Winbergs roll i Damkronorna för Corren:

– Hon har varit borta länge. Jag pratade med henne igår, senast. Hon känner sig verkligen inspirerad och i full swing. Pernilla är en spelare som började redan i början av 2000-talet som spelare, har varit med länge, men nu tagit ett nytt avstamp i karriären från skyttedrottning och ytterforward till en mer central och spelförande centerroll i Damkronorna.

Pernilla Winberg är en veteran, hon debuterade i Linköping som 13-åring, och har spelat 259 landskamper med Damkronorna och satsar på att nå sitt fjärde OS i Pyeongchang 2018. Den unga talangen Hanna Olsson som funnits med i Damkronorna tidigare kommer inte att spela i fyrnationsturneringen, skälet är att hon ska spela U18-VM i Tjeckien efter nyår.

– Det var samma sak i fjol. Vi har sagt att hon ska spela med U18-landslaget så länge hon kan, säger Leif Boork till Sportbladet.

Två nyckelspelare som fortfarande saknas i Damkronorna är tidigare lagkaptenen Jenni Asserholt och svenska mästaren Emma Eliasson som under året har portats av förbundskapten Boork efter att de har riktat kritik mot honom och krävde hans avgång i ett brev till hockeyförbundet. SVT Sport rapporterade i augusti att kritiken handlade om att de inte gavs möjlighet att vara delaktiga i viktiga beslut, samt att de var kritiska till Boorks ”förlegade sätt att se på ishockey”. Sedan dess har de alltså inte varit uttagna till landslaget.

– De är inte aktuella. Jag är inte så mycket för att stänga dörrar helt. Jag har tidigare sagt att dörren är stängd, men inte låst. Det gäller fortfarande, säger Boork.

Däremot finns Erika Grahm, som också undertecknade brevet mot Boork, med i truppen. Enligt Boork har de talat ut och har en bra relation.

Sveriges trupp till fyrnationsturneringen i Linköping består av: Sara Grahn, Lovisa Berndtsson, Sarah Berglind, Anna Kjellbin, Johanna Fällman, Anna Svedin, Jessica Adolfsson, Emilia Ramboldt, Felicia Linder, Ebba Berglund, Sara Hjalmarsson, Nathalie Ferno, Sabina Küller, Lisa Johansson, Pernilla Winberg, Anna Borgqvist, Fanny Rask, Erica Udén Johansson, Rebecca Stenberg, Erika Grahm, Julia Östlund, Moa Wernblom, Olivia Carlsson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV