Startsida - Nyheter

Peter Gerhardsson blir Pia Sundhages efterträdare

Det har sedan tidigare varit klart att förbundskapten för fotbollslandslaget Pia Sundhage slutar efter EM nästa år. Under tisdagen avslöjade Svenska fotbollförbundet (SvFF) vem som blir hennes efterträdare på en presskonferens, som ordförande Karl-Erik Nilsson inledde med att beklaga den tragiska flygolyckan i Colombia där 75 personer omkom under tisdagen, därav stora delar av det brasilianska fotbollslaget Chapecoense.

Därefter presenterades Peter Gerhardsson som fram tills nyligen var tränare för det herrallsvenska laget BK Häcken. Det blir han som tar över som förbundskapten nästa år, och avtalet sträcker sig till EM-slutspelet 2021. I Göteborgs-Posten beskrivs han som en mycket principfast tränare som skapar en långsiktighet i sitt lag genom att vara här och nu.

– Jag känner stor respekt och glädje att få komma efter Pia, sade Peter Gerhardsson på presskonferensen där han också berättade om ett möte med Sundhage på ett träningsläger på Bosön inför OS 1996 som var Pia Sundhages sista år som aktiv spelare.

Han talade också om skillnaden i att vara klubblagstränare och att vara förbundskapten:

– Det blir en annan uppgift, det är inte samma sak att vara klubblagstränare där man har spelarna hela tiden, nu kommer man att ha spelarna i klubbar och det kommer att vara viktigt att se deras utveckling där och sedan när man får dem till landslaget så lånar man dem från klubbarna så det blir ett annat sätt att arbeta på. Erfarenheter som jag har för pojklandslagen 85:or och 88:or så ser man inte spelarna lika mycket som i klubbarna vilket gör att jag har stor respekt för just det här yrket att vara förbundskapten.

Han förklarade att han under våren kommer att se ”enormt många matcher” i damallsvenskan och naturligtvis också följa EM för att sätta sig in i och förbereda sig och förklarade att i nuläget är det hans fru som har bäst kunskap i familjen om damfotboll men att han kommer att ändra på det nu.

Landslagschef Marika Domanski Lyfors förklarar varför valet föll på Peter Gerhardsson och inte på till exempel Martin Sjögren, tränare för regerande svenska mästarna Linköping som flera hade tippat på.

– Jag hade förmånen att få jobba en del med Peter när jag själv var assisterande 1996 vid OS i Atlanta och så bevakade han (motståndarlagen) för mig när jag var förbundskapten under EM 1997. Sedan har vi träffats på under åren och han har en fantastiskt gedigen erfarenhet både från herr- och damsidan. Han kommer klara det utmärkt, säger hon till Aftonbladet.

På frågan om det skickar en signal att välja en tränare från herrsidan snarare än en tränare från damsidan svarar hon:

– Nej, det tror jag inte. Alla har respekt för varandra som fotbollstränare oavsett om man jobbar på dam- eller herrsidan. Precis som Peter sa så handlar det om fotboll. Jag tror alla ser att det är fotboll vi pratar om och det kommer bli alldeles utmärkt.

Trots att det varit känt länge att Pia Sundhage är på väg att lämna rollen som förbundskapten har beskedet om hennes efterträdare tagits emot med vemod hos en del fotbollsfans. Ikonen Sundhages betydelse för svensk fotboll är enorm och hennes meritlista är enastående, och det blir en svår uppgift för Peter Gerhardsson att kliva in efter henne. Som spelare har hon blivit svensk mästare sex gånger, och blivit cupmästare 4 gånger, tagit VM-brons, EM-guld, EM-silver och EM-brons. Som tränare har hon vunnit två OS-guld med USA och ett OS-silver med Sverige, VM-silver med USA och EM-brons med Sverige. Och när landslaget hälsades välkomna hem efter OS-bragden visste jublet i Kungsträdgården inga gränser när Pia Sundhage klev fram och sjöng Bob Dylans The times they are a'changin a capella – hon har vunnit svenska folkets hjärta.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV