Startsida - Nyheter

Polisanmälan en sista utväg när kvinnor utsätts för mäns våld

I doktorsavhandlingen Frigörelse med förhinder, som Mari Brännvall disputerade med vid fakulteten för hälsa och samhälle på Malmö högskola i fredags, sätts polisanmälan i fokus. Brännvall drar slutsatsen att polisanmälan ofta är en sista utväg för våldsutsatta kvinnor, för att få mannen att upphöra med våldet. En annan slutsats är att mötet med rättssystemet både kan förenkla och försvåra situationen för de våldsutsatta.

– Både kvinnan och mannen verkar se rättsprocessens utfall som en signal på om våldet är tillåtet eller inte, vilket kan få konsekvenser för kvinnans möjlighet att ta sig ur våldet. En nedlagd förundersökning kan uppfattas som att våldet var tillåtet eller som att det var otillåtet, men att samhället inte kunde komma åt våldsutövaren, säger Mari Brännvall, i en intervju på Malmö högskolas hemsida.

Avhandlingen bygger på intervjuer med 20 kvinnor som samtliga utsatts för upprepat våld, de flesta för fysiskt våld och hälften för sexuellt våld. Våldet polisanmäldes för 12 av de 20 kvinnorna, nio av dem valde själva att anmäla.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV