Startsida - Nyheter

Polis ingrep mot kritiker av Nicaraguas tioåriga abortförbud

Sex aktivister som demonstrerade för att avkriminalisera abort i Nicaragua fördes bort och hölls kvar på polisstationen under över en timme på onsdagen. Detta i samband med en manifestation som ingår i en kampanj för att staten ska återinföra aborträtt av medicinska skäl – då fara för moderns eller barnets liv föreligger eller graviditeten är resultat av en våldtäkt. En rätt som kvinnor i landet hade till 2006, då presidenten Daniel Ortegas regering införde totalförbud.

Det var utanför parlamentet i Managua som journalisterna Patricia Orozco och Duyerling Ríos, från radioprogrammet Onda Local samt feministerna och aktivisterna Celia Contreras, Luisa Molina, María de Jesús Tenorio y Jessica Hernández greps av polis. Bland demonstranterna fanns också bloggaren Abixael Mogollón, som belades med handfängsel medan gripandena pågick.

Patricia Orozco, chefen för Onda Local, berättar om händelsen i den digitala utgåvan av nyhetsmagasinet Confidencial, strax efter att ha släppts fri:

– Först anlände två civilklädda poliser, som påstod sig vara poliser men inte ville identifiera sig och ville att vi skulle ge dem våra id-handlingar och sedan omringades vi av 20-30 poliser på motorcykel och i skåpbil och sa att vi måste följa med till distrikt ett.

Hon ser gripandet som ett försök att skrämma Ortega-regeringens kritiker och konstaterar också att polisen agerat på ett otillåtet sätt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV