Prenumerera

Logga in

”Politiken är sekulär för att alla ska få plats”

”Yasri Khan drog inte tillbaka sin kandidatur till vår partistyrelse på grund av att han inte ville ta i hand, utan för att han inte ville skaka en kvinnas hand,” skriver Janine Alm Ericson i ett svar till Aisha Susanne Lundgren och vidhåller att det strider mot Miljöpartiets strävan mot ett samhälle där kön spelar allt mindre roll. Samtidigt bestrider hon att muslimer därmed skulle vara mindre välkomna i partiet.

Aisha Susanne Lundgren har läst min krönika den 21 april och oroar sig för om muslimer är välkomna i Miljöpartiet. Att frågan ens ställs är ett illavarslande tecken på hur misstänksamhet och polarisering nu riskerar att sprida sig i samhällsdebatten.

I Miljöpartiet är självklart alla välkomna som delar våra värderingar så som de finns uttryckta i vårt partiprogram. Där står bland annat: ”Vi vill bryta ner alla diskriminerande och ohållbara maktstrukturer i samhället. Vi är ett feministiskt parti som arbetar målmedvetet för allas lika rätt och möjligheter att delta fullt ut i samhällsbygget. Vi är övertygade om att olikheter berikar och att mångfald, jämlikhet och jämställdhet är grunder för ett rättvist samhälle.”

Att bejaka både mångfald, jämlikhet och jämställdhet är en grundläggande princip i allt vårt arbete.
Alla ska ha lika rättigheter och möjligheter oavsett kön, etnicitet, religion, funktionsnedsättning, sexuell läggning, könsidentitet, könsuttryck eller ålder. Alla ska ha rätt att utöva sin tro, eller att avstå från religionsutövning.

Utgångspunkten för min krönika var den skärningspunkt som uppstår då någon utövar sin tro på ett sätt som kan uppfattas som diskriminerande mot kvinnor. Jag vill upprepa att jag inte tror att Yasri Khans sätt att hälsa är avsett att diskriminera. Men det är en sak vad hans avsikt är och en annan sak hur det uppfattas.

Ingen ska bli negativt särbehandlad på grund av sitt kön. Domstolar har slagit fast att den svenska normen att handhälsa inte har företräde över andra religiösa eller kulturella praktiker. Det är bra att det svenska rättsväsendet har slagit fast detta. Men att aktivt behandla män och kvinnor olika strider mot Miljöpartiets strävan att forma ett samhälle där kön spelar allt mindre roll. Yasri Khan drog inte tillbaka sin kandidatur till vår partistyrelse på grund av att han inte ville ta i hand, utan för att han inte ville skaka en kvinnas hand.

Självklart betyder det inte att muslimer skulle vara mindre välkomna i Miljöpartiet än människor med någon annan trosuppfattning. Muslimer blir just nu allt för ofta misstänkliggjorda och fördomar sprids som är både hatiska och diskriminerande. Miljöpartiet står helhjärtat upp till försvar för muslimers rätt till sin tro och det kommer vi att fortsätta göra. Men islam är en av världens största religioner, och den utövas på en mångfald av olika sätt.

Vissa, men verkligen inte alla, muslimer uttrycker sin tro genom att hälsa på olika vis på män och kvinnor. Om man har gjort det valet behöver man inse att det är en sedvänja som av många kvinnor kommer att uppfattas som diskriminerande. Det gör det svårt att samtidigt företräda ett feministiskt parti.

I rollen som representant för Miljöpartiet så är det partiet du representerar i första hand. Vilken religion du tillhör är din privatsak och det är din självklara rätt att ha vilken religion du vill. Men politiken är sekulär, och det är just för att alla ska få plats.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV