Prenumerera

Logga in

President Dilma Rousseff stängs av från sitt ämbete

På torsdagsmorgonen röstade 55 av de 81 senatorerna i den brasilianska senaten för att ställa president Dilma Rousseff inför riksrätt. Omröstningen mot Rousseff innebär att hon stängs av från presidentposten i väntan på rättegång och överlämnar makten till vice president Michel Temer.

Rousseff anklagas för att ha fuskat undan budgetunderskott. Något som enligt henne inte handlar om fusk utan en nödvändig åtgärd, vilken även tidigare presidenter vidtagit. Rousseff och hennes anhängare anser att de som anklagar henne för korruption och röstar mot henne själva är korrupta. Hon kallar senatens agerande en politisk kupp.

I ett tal utanför presidentpalatset sade Rouseff till sina anhängare att när en folkvald president stängs av på grund av ett brott hon inte har begått, kan man inte tala om åtal, utan det heter en kupp. Vidare sade hon att hon har kämpat hela sitt liv för demokrati och är stolt över att vara den första kvinna som blev vald till president i Brasilien. Hon lovade att inte ge upp kampen mot det som hon kallar en kupp. Talet och mötet utanför palatset där många samlades för att visa stöd för Rouseff har beskrivits som ”känslomässigt och starkt” av journalister på plats.

I en tidigare intervju med Democracy Now sade den Pulitzerbelönade journalisten Glenn Greenwald som bevakar Brasilien, att ironiskt nog är president Rousseff den enda högt uppsatta politikern i Brasilien som inte har varit inblandad i någon form av korruption för egen vinning.

– Praktiskt taget alla runt omkring henne, inklusive de som försöker att fälla hennes regering och anklagar henne för korruption, är allvarligt inblandade i korruption för egen vinning. Hon är i princip en av de få personer som inte är inblandade.

Mer om senatens omröstning i tidningen Latinamerika.

Den regering som nu träder in under ledning av tidigare vice presidenten Michel Temer sällar sig till de sex länder som endast har män på ministerposter; Saudiarabien, Brunei, Pakistan, Tonga, Vanuatu och Ungern. Detta enligt franska nättidningen Les Nouvelles News, som också konstaterar att FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon bara för två månader sedan framhöll att utvecklingen gick mot en värld där inga regeringar eller parlament helt saknar kvinnor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV