Startsida - Nyheter

Presskonferens i Rosenbad: Kaplan avgår

Pressträffen på Rosenbad i Stockholm hölls klockan 12.30 på måndagen. Stefan Löfven gav beskedet att bostads- och it-minister Mehmet Kaplan på morgonen överlämnat en begäran om entledigande eftersom han anser att han inte längre kan verka som statsråd.

– Mehmet Kaplan gör en samlad bedömning att hans agerande i relation till externa religiösa och politiska organisationer har lett till en diskussion som står i vägen för hans uppgifter som statsråd och jag delar den bedömningen, sade Stefan Löfven på pressträffen. Han meddelade också att Per Bolund blir tillförordnad bostadsminister, och Mikael Damberg tar över som it-minister.

Även Mehmet Kaplan själv deltog på presskonferensen. Han sade att han blivit felaktig anklagad och att han nu väljer att lämna sin ministerpost eftersom arbetet med att få fram bostäder är viktigare än hans egen person.

– Jag har i hela mitt vuxna liv kämpat för mänskliga rättigheter och fred och dialog, har alltid kämpat mot rasism, sade Mehmet Kaplan.

– Ett ökat bostadsbyggande är viktigare än mig själv och jag har därför begärt entledigande.

– Granskning är en del av demokratin. Men det här är inte en bekräftelse av mig om uppgifterna mot mig som jag anser är felaktiga.

Det var i torsdags som det avslöjades att Mehmet Kaplan i juli förra året varit på en middag där även ordföranden för högerextrema Grå vargarna i Sverige Ilhan Sentürk deltog, liksom företrädare för den islamistiska organisationen Milli Görus, stor i den turkiska diasporan i särskilt Tyskland. Daniel Poohl, chefredaktör för Expo beskriver i sin söndagskrönika Milli Görus som en organisation som vill vända väst ryggen, och verka för att Turkiet formas efter islamiska värden:

”Erbakan, som fram till sin död år 2011 var rörelsens ideolog, har gjort flera grovt antisemitiska uttalanden. Så sent som 2010 hävdade han in en uppmärksammad intervju med den tyska tidningen Die Welt att världen styrs av judar och att EU är en del av det ”sionistiska” projektet. Kaplan har med andra ord uppenbarligen svårt med rågången mot rasistiska organisationer.”

Men betonade Daniel Poohl, det är viktigt att minnas att Mehmet Kaplan länge har haft fräna kritiker inte minst för att han är troende muslim:

”Det hör till saken att Mehmet Kaplan har många belackare. Som politiker med rötterna i det svenska muslimska civilsamhället är pressen på att inte trampa i klaveret större än för många andra politiker. Det kan också vara på sin plats att påminna om att Sverige och EU nyligen har betalat miljardbelopp till Turkiet för att de ska hålla flyktingar borta från Europa. Man har satt sig i samma båt som presidenten Tayyip Erdogan, som vunnit sin makt genom att underblåsa och se genom fingrarna på det nationalistiska våld som bland annat Grå vargarna utfört mot Erdogans motståndare.”

Författaren och journalisten Lawen Mohtadi kommenterade nyheten om middagen som Mehmet Kaplan närvarat vid förra året redan i torsdags på sin Facebooksida och krävde hans avgång:

”Fråga en person som flydde Turkiet på 80- och 90-talet vad Grå vargarna är. Närvarande var också mannen från Turkiska riksförbundet som uppmanade till mord på armenier nyligen. Det hände även 2013. Och tidigare har han varit med och bjudit in antisemiten Yvonne Ridley till Sverige. De senaste åren har islamismen och fascismen i Turkiet funnit varandra genom hatet mot pluralism, minoriteter, kvinnor, hbt-personer. Kaplan visar om och om igen att han står nära dessa rörelser, som han kallar "civilsamhället" i Turkiet. Om han var en enskild individ med vissa politiska värderingar skulle det vara en sak, men han är minister i en demokratisk vänster-grön-regering! Hur kan miljöpartiet inte bara se mellan fingrarna utan aktivt hålla fram honom som en vettig, viktig, relevant toppolitiker? Obegripligt. Kaplan måste avgå.”, skriver hon.

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson och Gustav Fridolin har fortsatt att stötta Mehmet Kaplan. I ett uttalande på partiets hemsida skriver de på måndagen:

”Som kollegor till Mehmet Kaplan har vi på nära håll i många år sett hur han har kämpat outtröttligt för mänskliga rättigheter, demokrati och dialog. Mehmet har både förmågan och modet att ta denna dialog till några av de arenor där det behövs som allra mest. Denna typ mod är lika viktig för vårt samhälle som den är provocerande för vissa.

Vi har aldrig tvivlat på vem Mehmet är som person eller vilka hans drivkrafter är. Inte igår, inte idag, och inte imorgon. Han är en av alla oss som varje dag kämpar mot rasism, antisemitism, islamofobi och alla former av extremism.

Mehmets beslut att begära avsked som statsråd är förståeligt. Vi beklagar djupt den negativa bilden av Mehmet, men utifrån omständigheterna så respekterar vi hans analys och beslut. Hans sätt att meddela svenska folket sitt beslut, genom att som alltid lyfta sina värderingar, sin kärlek till demokratin och sin tacksamhet till sina kollegor är karakteristiskt för den Mehmet vi känner.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV