Startsida - Nyheter

Prisas för flerspråkig mödravård

Barnmorskan Maria Hogenäs fick Vårdförbundspriset på 250 000 kronor för sitt arbete med utrikesfödda kvinnor. Som verksamhetsledare för den ideella föreningen Doula kulturtolk födelsehuset Mammaforum i Göteborg rekryterar, utbildar och handleder hon doulor som hjälper utrikesfödda kvinnor vid graviditet och förlossning.

Doulorna följer upp familjerna under barnets första år och fungerar ofta som ett praktiskt, kulturellt och socialt stöd. Mammaforum har 34 doulor som talar 21 språk. Föreningen erbjuder även svenskundervisning för gravida, pappagrupper och öppen förskola.

– Det handlar om tillit. Med en doula skapas ett ovärderligt förtroendekapital som främjar viljan att bli en del av samhället. Det ser jag varje dag i mitt arbete, säger Maria Hogenäs, till Vårdfokus.

De gravida kvinnorna öppnar sig och kan prata om svåra frågor som könsstympning, eftersom doulorna själva kan ha erfarenhet av det.

– Doulorna blir som de systrar och mödrar som brukar vara med på förlossningar i mångas hemländer. Vi möts i en tvärkulturell gemenskap och kan prata om förlossning, amning, kvinnors rättigheter och relationer till partnern, säger Maria Hogenäs.

Hon betonar också vikten av att papporna deltar vid förlossningen, om än bara för en liten stund, även om det är nytt för dem.

– Forskning visar att när män håller barnen hud mot hud bryts våldspiraler som kan ha pågott i generationer i nära relationer. Vi hjälper papporna att hitta sina många gånger nya roller när kvinnans ställning stärks.

Prispengarna ska Maria Hogenäs använda till att, tillsammans med en kollega, resa till Sydafrika för att utbilda doulor.

– Sydafrika tar emot många flyktingar och behovet av att hjälpa kvinnorna är stort. Jag har även ett utbytesprojekt på gång i Kongo-Kinshasa för att bygga upp en förlossningsavdelning där. Sedan kommer vi att ha en stor fest på Mammaforum med alla doulorna så klart.

Även de tre övriga nominerade till Vårdförbundspriset premierades med 75 000 kronor per projekt. De var:

  • Beatrice Adriansson Carlsson och Andreas Lann, Göteborg: Minska antal tvångsåtgärder inom psykiatrin

  • Linda Jervidal, Östersund: Sårbehandling- vikten av helhetssyn, kontinuitet och individuella vårdplaner för optimal sårläkning

  • Caroline Pettersson och Julia Olsson, Göteborg: Patienten- vårdteamet blir komplett

Nytt för i år var att juryn valt att uppmärksamma två så kallade bubblare, det vill säga bra nomineringar där arbetet med ett personcentrerat arbetssätt startat:

  • Joachim Eckerström, Stockholm: Självvald inläggning vid emotionell instabilitet

  • Maysae Quttineh; Jönköping: Biomedicinsk analytiker som diagnostisk partner i personcentrerad vård.

Bubblarna fick 12 500 kronor vardera.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV