Nyheter

Produktionsbolag vill motverka diskriminering i filmvärlden

We Do It Together – Vi gör det tillsammans. För att motverka den systematiska diskriminering de utsätts för går nu några filmskapare och skådespelare ihop och bildar ett eget produktionsbolag. Juliette Binoche, Jessica Chastain, Freida Pinto, Queen Latifah och Caherine Hardwicke tillhör dem som deltar. Målet är att ändra på den nuvarande snedfördelningen till mäns fördel, när det gäller synlighet och inflytande inom filmindustrin.

Det nya bolaget kommer inte att vara vinstdrivande och söker medel från regeringar, sponsorer och enskilda. Pengarna ska investeras i filmprojekt, serier och dokumentärer som ska lyfta fram kvinnor och jämställdhet samt främja kvinnors självständighet inom filmvärlden. ”Vi hoppas att vi i framtiden inte ska bli beroende av särskilda medel för kvinnliga filmkonstnärer”, deklarerar den italienska filmproducenten Chiara Tilesi, som grundat bolaget, och fortsätter:

”Genom film har man alltid kunnat utmana konventioner och påverka både hjärna och hjärta. Denna kraft och potential måste vi kunna använda för att ifrågasätta de uråldriga normer, som hindrar kvinnor från att påverka filmindustrin. Vi tror att det här är det bästa sättet att ge världens kvinnor konkreta möjligheter att finansiera och producera sina berättelser.

Idén presenterades redan i samband med toppmötet Power of Collaboration i FN-skrapan den 29 februari i år. Genom det egna produktionsbolaget Vi gör det tillsammans tas steget från ord till handling för att påverka de ofta stereotypa framställningarna av kvinnor. Det finns fler uttryck för motstånd mot sexism i filmvärlden. Flera skådespelerskor har den senaste tiden vittnat offentligt om den dagliga diskriminering de utsätts för i form av ojämställda löner, trakasserier och så vidare. Hollywoods för närvarande bäst betalda aktris, Jennifer Lawrence, har talat om för pressen att hon tjänar mindre än sina manliga kollegor.

”Ett fördelaktigt utseende är viktigare för kvinnor än för män. Kvinnor över 40 är inte särskilt välkomna”, konstaterar en av de manliga producenter som deltagit i debatten.

Redan vid filmfestivalen i Cannes i maj 2017 kommer ”Vi gör det tillsammans” att lansera sin första film.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV