Startsida - Nyheter

Promoe springer maraton för Västsahara

Artisten Promoe ska springa Sahara Marathon till stöd för Västsahara på tisdag i nästa vecka. Maratonloppet arrangeras årligen till stöd för Västsaharas kamp mot Marockos ockupation som pågått sedan 1975 i strid med internationell rätt.

– Jag springer för Västsaharas frihet och för att visa att Sverige måste stå upp för folkrätten och sätta press på Marocko att upphöra med ockupationen av Västsahara, säger Promoe i ett pressmeddelande.

Sammanlagt ska omkring tio svenskar springa loppet som anses vara ett av de svåraste i världen. Det går genom Saharaöknen i Algeriet dit många flyktingar från Västsahara tagit sin tillflykt i fyra decennier. En av de som också kommer att delta i loppet är Julia Finér, ordförande för Emmaus Stockholm och hon kritiserar i pressmeddelandet den svenska regeringens beslut att inte erkänna Västsahara, något som det finns ett riksdagsbeslut på liksom kongressbeslut från båda regeringspartierna.

– Vi är oerhört förvånade över att regeringen inte presenterat någon strategi för hur Sverige ska gå vidare för att stärka Västsaharas rätt till självbestämmande, säger Julia Finér

Resan arrangeras av Emmaus Stockholm, Emmaus Björkå och Praktisk solidaritet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV