Startsida - Nyheter

Protester fick SVT att backa

Efter att ha fått massiv kritik från hbtq-rörelsen backar nu SVT, och ändrar sin artikel. I ett reportage från i helgen om att allt fler unga söker sig till sjukvården för könsbekräftande behandling använde sig SVT av ett språkbruk som många menade var transfobiskt. Yolanda Bohm, skribent på Feministiskt perspektiv, var en av de som reagerade.

– Den allmänna mediebilden har varit, och är, att transpersoner är män i klänning, att operationer är det viktigaste samt att många ångrar sig. När man talar om att ”byta kön” förstärks denna felaktiga bild och påtryckningar gentemot transpersoner. Detta leder till både felbehandlingar i vården och större utsatthet för transpersoner i samhället, därför är det viktigt att prata om dessa frågor på ett korrekt och respektfullt sätt. Vi använder begreppet könsbekräftande behandling i mötet med sjukvården, säger hon till SVT under måndagen.

Efter de många reaktionerna har SVT nu backat och ändrat i artikeln, så att det inte längre står att inte längre heter ”byta kön”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV