Startsida - Nyheter

Rädsla, ilska och protester efter valet i USA

En kvinna som har Twitter-kontot @harryonmen twittrade, kort efter att det natten till onsdagen stod klart att Donald Trump var USA:s näste president, att hennes mamma bett henne ta av sig slöjan: ”Min mamma sms:ade mig just och bad mig bokstavligen ’ha inte på dig din hijab snälla’ och hon är den mest religiösa personen i vår familj...Jag hade inte tänkt att gråta över det här valet, men att veta att min mamma är beredd att offra det hon tror på för mig, för att skydda mig, ja, nu slutar jag, godnatt”, skrev hon. Lite senare stod det klart att hennes tweet uppmärksammats av många, inte minst i pressen, men också av andra på Twitter med både stöd från vissa, och angrepp från andra.

Trump har under sin presidentvalskampanj hetsat mot muslimer och mot islam vid upprepade tillfällen och krävde 2015 i ett uttalande ett totalt förbud mot muslimer att resa in i landet. Men uttalandet har nu tagits bort från hans kampanjsida och det är oklart hur mycket av hans hetsande politiska budskap under kampanjen som nu kommer att finnas kvar på hans agenda i Vita huset. Men klart är att många muslimer, liksom hbtq-folk, judar, latinos, papperslösa, kvinnor och andra som motsätter sig hans åsikter, känner stor oro för den politik som kommer att föras.

Lamya [efternamn saknas, red.] skrev på Twitter att hennes åttaåriga syster just berättat för henne att hon är rädd för att vara muslim i USA: ”Det fick mitt hjärta att brista. Jag gråter. Säg inte till mig att hans ord inte har någon betydelse.”

Laura [efternamn saknas, red.] uttrycker på Twitter sina farhågor: ”Som en hbtq-, hijabbärande muslims kvinna med tillgänglihetsbegränsningar så är jag orolig för mig själv och de grupper jag tillhör.”

En talesman för Council on American-Islamic Relations (CAIR) säger till The Independent:

– Det är mycket höga nivåer av rädsla med anledning av den antimuslimska retorik som vi har sett från Donald Trump under den här kampanjen. Vi kommer att fortsätta att försvara alla amerikaners medborgerliga rättigheter oavsett vem som innehar ämbetet.

CAIR:s ordförande, Nihad Awad, säger:

– Amerikanska muslimer är här för att stanna. Vi kommer inte att flytta på oss, och vi kommer inte låta oss skrämmas eller marginaliseras.


University of Washington. Foto: Michael Degerald.


Många rasistangrepp

Mängder av vittnesmål om rasistiska angrepp av olika slag har redan rapporterats, liksom rasistisk och nazistisk hatpropaganda. Trump har ju inte bara hetsat mot muslimer, utan mot latinamerikaner, svarta, invandrare, och det har också funnits allvarliga stråk av antisemitism i hans kampanj. Tidningen Buffalo News rapporterar om att ett stort hakkors har sprayats tillsammans med texten Make America White Again dagen efter valet, i Wellsville i delstaten New York, en liten stad där över 60 procent röstade på Trump. Liknande budskap hade också sprayats på en annan plats i staden. Även i Philadelphia rapporterades det om flera incidenter med sprayade hakkors dagen efter valet, som också sammanföll med minnet av Kristallnatten. Anti Defamation Leagues Nancy K. Baron-Baer skriver i ett pressmeddelande: ”Vi är förfärade över att hat-graffiti syns på ett skyltfönster i södra Philadelphia. Hakkors och nazihälsningen skickar ett budskap om intolerans och hat till hela samhället. Det faktum att det i dag är den 78:e årsdagen av Kristallnatten lägger ett ytterligare lager till denna redan vämjeliga handling.”


Chris Ball.

Chris Ball attackerades på väg hem från en bar där han hade varit på valvaka. Läget hade under natten blivit allt mer spänt, en grupp Trumpsupportrar hade skrikit åt dem på baren att ”Vi har en ny president nu, bögar”. På väg hem utsattes han för en brutal attack då en grupp män slog en glasflaska i huvudet på honom, han föll och slog huvudet i trottoaren och förlorade medvetandet. När han vaknade till rann blodet över hans ansikte, berättar han för tidningen Calgary Metro, och hans vänner hjälpte honom till sjukhus där han fick vård. Han säger att han i efterhand tror att det handlade om hat och homofobi och att männen som attackerade honom använde Trumps retorik för att få slåss.

– Jag är vid ganska gott mod. Det är så jag hanterar det. Jag lever och mår bra och är fortfarande väldigt gay, säger han till tidningen.

Manik Rathee skriver på Twitter att amerikansk rasism känner sig stärkt och beskriver hur han blivit utsatt för ett rasistiskt angrepp: ”När jag stannade vid en bensinstation i morse så skrek en grupp killar åt mig: ’Dags att lämna landet, Apu’”. Många på Twitter har ändrat sin profilbild till en helsvart bild. Bland annat har många inom Black Lives Matter-rörelsen gjort det. Tanya Lucia Bernard från Black Lives Matter skriver: ”Kommer ni att kämpa med oss nu?”, och #NotMyPresident [Inte min president].

Det finns också oro för hur Trumps agerande har påverkat och kommer att fortsätta påverka flickor och kvinnor, och att han legitimerar en våldtäkts- och övergreppskultur. Jennifer Lawless, från Women and Politics Institute vid American University säger att hon är orolig över Trumps många kritiserade uttalanden om kvinnor, bland annat där han i en videoinspelning sagt att han, som är så känd, kan ta kvinnor mellan benen utan att de reagerar.

– USA:s president är en extremt viktig förebild för kommande generationer. Och vi har en generation unga pojkar nu som har sett ett val där det inte blev några konsekvenser av att bete sig och tala så om kvinnor, säger Lawless till The Atlantic.

Och i en undersökning av New York Times innan valet står det klart att Trump redan har påverkat skolflickors självbild negativt. Enligt undersökningen, som redogjordes av tidningen i helgen, svarar hälften av flickorna att Trumps sätt att prata om kvinnor har påverkat deras tankar och vad de tycker om sina kroppar.

– Det påverkar mig när folk som Trump säger att personer som är smalare än vad jag är är för stora. Det får mig att känna mig extremt osäker på mig själv, säger Morgan Lesh till New York Times.


”Känner mig förrådd”

På flera universitet har det hållits spontana protester. På University of Washington samlades studenter morgonen efter valresultatet på Red Square på universitetsområdet för att prata om sina känslor kring att Trump nu blir president, samt hur man ska organisera sig. Protesten växte så att det bildades en ring runt platsen och folk höll upp plakat med budskap som Black Lives Matter, att kärlek är starkare än hat och ”Du hör hemma här”. Rektorn vid University of Washington, Ana Mari Cauce, deltog under samlingen och har också skrivit ett öppet brev till alla studenter om att universitet kommer att fortsätta vara öppet och välkomnande för alla och bjöd in alla för en samling på onsdagskvällen. Hon skrev i brevet att hon som invandrad latinamerikansk lesbisk kvinna har stor förståelse för att vissa studenter nu känner sig marginaliserade, hotade eller rädda och hon underströk att det nu är viktigt att hitta det bästa i varandra. ”Det kommer att krävas hårt arbete, intellektuell ärlighet, godhet, respekt, generositet och medkänsla för att hela det här splittrade landet och världen”, skrev hon i brevet.

På University of Michigan samlades studenter omedelbart efter att Trump hållit sitt segertal. Vid tretiden på natten, lokal tid, höll studenter en samling för minoriteters rättigheter med tända ljus och skrev med krita budskap som ”Du hör hemma här”, skriver tidningen Michigan Daily.

– Jag har aldrig känt sådan hopplöshet någonsin tidigare. Jag har aldrig känt mig så nedslagen. Jag känner att det var så många människor som jag älskar och står nära mig som röstade på Trump och jag känner mig förrådd, säger James Harbaugh som läser på School of Music, Theatre & Dance.

– Jag står här med en grupp människor som riskerar att förlora så mycket under de kommande fyra åren för att Trump blir president. Jag står inför det faktum att jag kanske inte får gifta mig i det här landet. Presidenten är en man som vill dra tillbaka rätten till samkönade äktenskap och skydd för hbtq-personer, säger han och pekar på att Trumps vice-president är Mike Pence, en man som stödjer program som ska ”bota” eller ”behandla” homosexualitet.

– Jag är vettskrämd för att vakna upp i morgon och försöka hantera insikten att det är det här landet vi lever i, säger han till Michigan Daily.


University of Washington. Foto: Michael Degerald.


Många vägrade också att delta i undervisning, och en del lärare på universitet och på skolor ställde in lektioner. På Berkeley High School i Kalifornien så protesterade 1 500 elever genom att inte delta i undervisningen och i Des Moines i Iowa var det flera hundra elever som gjorde samma sak. Det hölls också flera större demonstrationer. I Oakland i Kalifornien gav sig omkring 6 000 personer ut på gatorna i protest, och i New York protesterade 5 000 personer.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV