Startsida - Nyheter

Register ska förbättra abortvården

Sedan den 1 oktober registreras alla aborter som utförs i Sverige. Tidigare har abort varit undantaget det nationella patientregistret med hänvisning till att det är så känslig information att det inte fått samlas in uppgifter om utförda aborter annat än i vilka åldersspann patienterna befunnit sig i. Men bristen av uppgifter kring vem som genomgår abort i Sverige innebär att abortvården inte kan utvecklas och förbättras, eftersom underlag och kunskap har saknats.

Det fanns också tidigare många som var kritiska till tanken på att abort skulle upptas i patientregistret med motiveringen att sådan information, om den läcker ut, kan leda till fara för kvinnor. Opinionen har dock svängt. När Socialstyrelsen förra året skickade en hemställan till regeringen om att abort skulle registreras på nytt – och att undantaget i sig kan anses som stigmatiserande – skickade regeringen ut frågan på remiss. Av 45 remissinstanser var det bara Socialdemokraternas och Centerpartiets kvinnoförbund som var kritiska till registrering. Centerkvinnorna anser, med hänvisning till att integriteten väger tyngre än fördelarna med att samla in uppgifterna, att frivillig registrering är ett bättre alternativ. S-kvinnor uttryckte oro för vad som kan hända om informationen läcker till obehöriga. ”S-kvinnors ståndpunkt är därför att register för abort alltid måste vara både sekretessbelagda och avidentifierade. Det ska inte vara möjligt att på personnivå identifiera vem som genomgått en abort.”, skrev Socialdemokraternas kvinnoförbund i ett pressmeddelande förra året, och hänvisade också till ett fall i Kalmar där en läkare av misstag lämnat ut sekretessbelagda uppgifter om kvinnor som genomgått abort där.

RFSU välkomnar registreringen. Förbundsordförande Kristina Ljungros säger på RFSU:s hemsida att det behövs för att få ett bra statistiskt underlag som kan möjliggöra forskning och i slutändan bidra till en förbättrad abortvård, bland annat genom att kunna titta på vilka preventiva insatser som fungerar bra och vilka som fungerar sämre i arbetet mot oönskade graviditeter. Hon menar också att det är problematiskt att abort inte har registrerats fram tills nu.

– Historiskt har man velat skydda kvinnors integritet genom att särbehandla aborter, men man registrerar all annan vård, till exempel psykiatrin. Särbehandlingen förstärker stigmatiseringen av abortvård och att avbryta en graviditet. Att abort är resultatet av ett misslyckande och ett ingrepp som ska ske i det tysta. Men självklart ska registret hanteras med sekretess, precis som Socialstyrelsens patientregister hanterar annan hälso- och sjukvård, säger hon på hemsidan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV